2 октомври 2019 г.


Някои от съвременните обезболяващи препарати не са толкова ефективни, колкото би ни се искало. Други пък имат редица странични ефекти и противопоказания – вредят на черния дроб, бъбреците и т.н. Докато потискат сигнала от огнището на болката към централната нервна система, аналгетиците често повлияват и на предаването на сигналите от напълно здрави органи. Затова изследователите продължават да разработват нови обезболяващи препарати, като едновременно детайлно проучват как се зараждат болевите сигнали и как достигат до мозъка.

На науката е известно, че всички нервни импулси се предават по нервните вериги, прескачайки от неврон в неврон през особените междуклетъчни съединения – синапсите. Когато сигналът достигне до синапс, предаващият неврон изпуска от себе си молекули невромедиатор, които карат приемащият неврон да отвори йонни канали в своята мембрана. Йоните, които се намират и от двете страни на мембраната се преразпределят, благодарение на отворените канали, и в резултат на това по мембраната започва да протича електрохимичен сигнал.

Измежду различните йонни канали, които притежават болевите неврони, са и каналите ASIC – acid-sensing ion channels, или киселинно чувствителни йонни канали. Те реагират на повишеното киселинно ниво на околната им среда, т.е. на появата в близост до клетката на голямо количество протони, като отварят път за йоните на натрия. Дълго време учените се опитват да открият някакви други вещества, които да задействат ASIC-каналите, но се оказва, че подобни съединения повлияват само на интензитета в работата на каналите и на времето за отварянето им. За да заработи каналът изобщо, все така се налага присъствието на протони.


Руски изследователи са успели да открият вещество, което само по себе си отваря ASIC-канали и това вещество се оказва ноцистатин, вътрешен опиоид на нервната система, който се синтезира в невроните. За него досега е известно, че повлиява предаването на болевите сигнали, но не беше изяснено как точно влияе. От това следва, че при разработването на нови обезболяващи средства следва да се отчита, че сигналите за болка, предавани с помощта на ASIC рецепторите, зависят не само от киселинността на средата, но и от ноцистатина (а вероятно и от други опиоидни невропептиди).



В същото време, АSIC-каналите се задействат не само при пренасяне на сигнали за болка. Те активно работят в процесите на обучаване и запомняне, когато трябва мозъкът да бъде защитаван от увреждания, съпътстващи инсултите. Възможно е тези вещества, въздействащи на ноцистатиновите рецептори на невроните с ASIC-канали, да се окажат вратата към цял нов клас невробиологични болкоуспокояващи препарати.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Biomolecules.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...