2 октомври 2019 г.


На разстояние от 30 светлинни години от нас се намира звездата GJ 3512. Тя е червено джудже, чиято маса е около една десета от масата на нашето Слънце, но около нея обикаля гигантска планета.

Кристоф Мордасини
„Около такива звезди би следвало да съществуват само планети с размерите на Земята или малко по-масивни суперземи“, обяснява Кристоф Мордасини, професор от Университета в Берн и един от водещите световни експерти в областта на теорията за формирането на планети.

Масата на новооткритата планета е приблизително два пъти по-голяма от масата на гиганта в Слънчевата система, Юпитер. Иначе казано, тя е поне няколко пъти по-масивна от планетите, които теоретичните модели предвиждат да съществуват край толкова малки звезди.

Загадъчната планета е открита от испано-германския изследователски консорциум CARMENES, който се занимава с търсенето на планети около най-малките звезди. Работата по проекта се води от обсерваторията Калар Алто, която е разположена в южна Испания и се намира на надморска височина от 2100 метра.

Тъй като откритието е изключително неочаквано, специалистите от CARMENES търсят консултация с редица светила в областта, един от които е Кристоф Мордасини, за да обсъдят вероятните сценарии, довели до формирането на толкова гигантска екзопланета на необичайно място.



Мордасини изказва предположението, че планетата се е появила вследствие на гравитационен колапс. „Част от газовия диск, в който се формира планетата, се разрушава непосредствено под въздействието на собствената си гравитация. В такъв случай, обаче, защо планетата не е продължила да нараства и да мигрира по-близо до звездата си? Може да се очакват и двете последици, ако газовият диск притежава достатъчно маса, за да стане нестабилен от въздействието на собствената си гравитация. Точно това прави планетата GJ 3512b изключително важно откритие; то трябва да внесе корекции в разбиранията ни за това, как около подобни звезди се формират планетни тела“, пише Мордасини.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...