3 октомври 2019 г.


През десетилетията, преди древният Помпей да бъде погребан под пепелта и лавата след изригването на вулкана Везувий през 79 г., животът в града е бил наситен с веселия, но и със стълкновения от всевъзможно естество. Това става ясно, след като наскоро учените са превели надпис, открит през 2017 година на стена на гробница в Помпей. Надписът описва богатото пиршество, организирано в чест на богат млад мъж, който е достигнал пълнолетие. Според записаното, събитието е отбелязано с банкет за 6840 човека и няколкодневни гладиаторски боеве, в които участват 416 гладиатори.

Надписът обаче, разказва и за по-тежки времена в живота на града. Споменат е период от четири години на глад и поредните гладиаторски боеве, които завършват с масов бунт, разказва Масимо Осана – генерален директор на Археологическия парк в Помпей. Публикацията е за годишния брой на Journal of Roman Archaeology за 2018 година. Специализираното списание се издава веднъж годишно. Осана е водещ учен в разчитането на надписа от гробницата и инициатор на дискусия, касаеща новите сведения, които може да позволят на изследователите да определят колко са жителите на Помпей в годините, предхождащи природния катаклизъм, унищожил града.

В надписа се разказва, че когато богатият млад мъж достига възрастта за да облече "toga virilis" (тогата, носена от зрелите мъже), бил организиран голям пир и гладиаторски боеве. Угощението било поднесено „на 456 тристранни лежанки, и всяка от тристранните лежанки побираше по 15 човека“, гласи преводът, извършен от Осана.



Тази информация би могла да помогне на изследователите да определят населението на Помпей в десетилетията преди унищожаването му, смята Осана. Според посочените в надписа цифри, в банкета са участвали 6840 души. Тъй като пиршеството вероятно е било само за възрастни мъже с пълни политически права, а те вероятно са съставлявали 27-30% от населението на Помпей, Осана пресмята, че в града са живели около 30 000 души.
Гладиаторските боеве, които са организирани в чест навършване на пълнолетие на младия мъж, са описани в надписа като „толкова великолепни и грандиозни, че могат да бъдат сравнени с подобни, организирани в някои от най-големите колонии, основани от Рим. Участваха 416 гладиатори“. Представления от подобни мащаби отнемат няколко дни, ако не и цяла седмица, отбелязва Осана, защото ако двубоите се провеждат само по двойки, това означава най-малко 213 двубоя.


Надписът описва и тежки времена на глад и недоимък, когато богатият мъж помагал на съгражданите си да оцеляват. Според записаното, той продавал на жителите на Помпей жито на занижени цени и организирал безплатното раздаване на хляб за най-бедните. Една от известните мозайки, открити в разрушения град, представя сцена, в която трима души – двама възрастни и дете – са застанали пред сергия и очакват да получат хляб. Масимо Осана изказва хипотезата, че мозайката може да пресъздава случка от събитията, споменати в разчетения надпис.

Според записаното, през 59 г. – само две десетилетия преди изригването на Везувий – по време на гладиаторски боеве в Помпей избухва масов бунт. Древноримският историк Тацит също споменава за този бунт в „Анали“.


В надписа се казва, че като наказание за безредиците, император Нерон „нареди те [римските власти] да депортират на двеста мили извън границите на града всички гладиаторски домакинства [школи]“. Освен това Нерон нарежда и няколко от гражданите на Помпей, участвали в безредиците, да напуснат града.
От надписа става ясно, че богатият мъж е разговарял с императора и е убедил Нерон да позволи на някои от депортираните граждани да се завърнат в Помпей. Това е свидетелство за уважението, с което Нерон се е отнасял към този благороден мъж, пише Осана.



За съжаление, името и титлите на богатия мъж, споменат в надписа, са били издълбани в онази част от гробницата, която е унищожена. Щетите по погребалното съоръжение са нанесени от мародери, разграбили гробницата през XIX век. Според Масимо Осана, заможният мъж, за когото разказва надписа, вероятно е Гней Алей Нигидий Май (Gnaeus Alleius Nigidius Maius) – човек, споменаван и в други надписи, открити в Помпей. Описван е като изключително богат и влиятелен в политиката мъж, живял около 59 г. н.е., уточнява Масимо Осана.

Предишни разкопки и изследвания са установили, че гробницата, принадлежала на човека, осиновил Гней Май – Марк Алей Миний, се намира в непосредствена близост до гробницата, където е открит настоящият надпис.

В заключение Масимо Осана пише, че преводът на надписа е предварителен и по-нататъшни проучвания могат да разкрият нова информация за написаното на стената на гробницата.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...