14 септември 2019 г.


Новите снимки на Сатурн, направени от „Хъбъл“, буквално могат да ни се сторят нереални. Изображението е толкова контрастно и газовият гигант от Слънчевата система изглежда все едно просто плава в пространството. Каквато, всъщност, е реалността.

Снимките на планетата с пръстените са направени на 20 юни 2019 година. По това време Сатурн се намираше на максимално малка дистанция от Земята – 1,36 милиарда километра. Кадрите са заснети с Wide Field Camera 3 (WFC3) на борда на телескопа „Хъбъл“.


Изкусното изображение би било гордост за всяка галерия, особено ако уредник на галерията е самата Вселена. Но изображението не е само красива картина; то служи преди всичко на науката. Заснето е в рамките на проекта Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL). Целта на OPAL е да се събере за дълъг период от време каталог с изображения на газовите гиганти в Слънчевата система, чрез които учените да се опитат да разберат процесите, протичащи в атмосферите им с течение на времето.
Това са втората порция годишни снимки на Сатурн, заснети в рамките на OPAL.

Сатурн обикновено изглежда… унило. Дори еднообразно. Но при по-внимателно вглеждане, експертите установяват, че и там се случват много интересни процеси. Когато говорим за бурите на газовите гиганти в Слънчевата система, обикновено ги асоциираме с Юпитер и неговите отчетливо видими хоризонтални ленти от гигантски бури и, разбира се, Голямото червено петно – най-колосалната буря, бушуваща в Слънчевата система.



Сатурн обаче, също е много активна, бурна планета. Благодарение на проекта OPAL знаем, че около северния полюс на планетата бушува голяма, шестоъгълна буря. А по-малки по мащаби бури често се зараждат, вилнеят и изчезват. Налице са и фини промени в лентите от бури на планетата, които до голяма степен са от амонячен лед в най-горните слоеве.


Някои особености на бурната атмосфера си остават непроменени. Още сондата „Касини“ регистрира шестоъгълната буря на северния полюс на Сатурн и циклонът със странната форма си е все още там. А за да бъдем точни, за пръв път шестоъгълната буря е забелязана още на кадрите, изпратени през 1981 година от космическия апарат „Вояджър-1“.



Новите изображения на Сатурн са просто прекрасни. Дори и нищо да не знаете за планетата, изображенията на „Хъбъл“ са чиста естетична наслада за окото.



NASA освен това публикува разяснителна информация, в която се разкриват допълнителни детайли за изображението. Към това е добавено и видео, съставено от изображенията, заснети от „Хъбъл“. На тях се виждат луните или поне няколко от над 60-те спътника на Сатурн, докато следват пътя си по орбитите си около газовия гигант.
Видеото е съставено от 33 отделни изображения, заснети на 19 и 20 юни 2019 година.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...