13 септември 2019 г.


През 2014 година океанските води край бреговете на Северна Америка – от Мексико до Аляска, значително се затоплят. Целият участък е наречен Blob, както се казва и чудовище от филм на ужасите, което поглъща всичко по пътя си. Топлинната вълна, породена от Blob, също се превръща в подобен убиец, който не подбира жертвите си.

Според екологични оценки, в резултат на аномалията и нейното въздействие, край южните брегове на Аляска са загинали най-малко 100 милиона от океанската треска, унищожени са поне половин милион птици, а популацията на гърбатите китове е намаляла с една трета. Масовата смърт на животни и риби е предизвикана от цъфтежа на токсични водорасли, които стават особено активни в топлите води.

Blob дава началото на разрушителни за екосистемите процеси, затова Националното управление на океанските и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) много внимателно следи за възникването на подобни аномалии.

Наскоро е регистрирано ново формиране на топлинна вълна край бреговете на САЩ. По информация на NOAA, настоящата топлинна вълна не само се е зародила в същата област, където се ражда и Blob, но заема и почти толкова голяма площ. Засега само водата е малко по-малко топла, отколкото предходния път: температурата на водата надвишава нормите с малко повече от един градус по Целзий.

„Като отчитаме мащабите на онова, на което станахме свидетели предишния път, трябва да разберем, дали сегашната аномалия се развива по същия начин“, обяснява Андрю Лайзинг, който е разработил за NOAA система за проследяване на промените е морските топлинни вълни.


Според водените записи от наблюдения, тази морска топлинна вълна е втората по мощ от 1981 година насам. Поведението им обаче е много сложно за прогнозиране - топлинните вълни могат да се разсеят също толкова бързо, колкото се появяват. Учените са на мнение, че все още съществува вероятност, че климатичните условия ще се променят и скоро водата ще се охлади.



„При всички случаи ще има фактори, които да предизвикват тревоги за цялата екосистема. Всичко зависи от това, колко дълго ще продължи да се развива процеса и до каква фаза ще се развие“, казва метеорологът от NOAA Ник Бонд (това е човекът, на когото хрумва идеята за кръщаването на явлението с името Blob).

Изследванията показват, че Blob и подобни на него явления са все по-често регистрирани на различни места по цял свят. Заради промените в климата, океанските води на планетата се затоплят безпрецедентно бързо.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...