28 септември 2019 г.


Редица сериозни проблеми, свързани с черния дроб, възникват, защото в чернодробните клетки се натрупват прекалено много мазнини и от това той не може да изпълнява ефективно функциите си. Натрупването на излишни мазнини в черния дроб може да се дължи на хроничното „отравяне“ с някакви вещества – най-често в ролята на такава „отрова“ влиза алкохолът. Но често и при хора, които не употребяват алкохол, се развива затлъстяване на черния дроб и при такива случаи най-често обвиненията се насочват към преяждането и различни проблеми с обмяната на веществата.

Обаче се оказва, че в определени ситуации развиването на неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ, или чернодробна стеатоза от неалкохолен тип) се дължи все пак на алкохола, но алкохолът в случая е с вътрешен произход – произвеждат го специфични разновидности на стомашните бактерии. За тези бактерии става дума в изследване, статия за което е публикувана в списание Cell Metabolism. Автори на проучването са учени от пекинския Институт по педиатрия в съавторство с други китайски научни институции.

Всичко започва с няколко пациента, при които е развита НАМЧБ и при изследванията им се установяват високи нива на алкохол в кръвта, въпреки че никой от тях не пие. Първоначално като причинители на това състояние са заподозрени дрождите, които водят до ферментационни процеси на въглеводородите в храносмилателната система. Защото наистина има случаи, когато дрождите в микрофлората в организма са прекалено активни и произвеждат твърде много алкохол.

Лечението с противогъбични препарати не дава резултати. От това следва, че спиртът се произвежда по други причини. Сред стомашните бактерии на онези конкретни пациенти са установени два щама Klebsiella pneumoniae, които произвеждат много етанол. Възможно ли е те да създават проблемите за черния дроб? Изследователите вземат проби от микрофлората на още няколко десетки болни от НАМЧБ и ги сравняват с проби от микрофлората на здрави хора. При болните хора, в 60% от случаите, са установени „високоалкохолните“ щамове K. pneumoniae. Когато тези щамове са пренасяни на лабораторни мишки, то и при животните се развиват симптомите на чернодробна стеатоза от неалкохолен тип. Ако след това на мишките бъдат приложени антибиотици, болестта изчезва. Казано с други думи, в някои случаи НАМЧБ все пак се причинява от алкохола.



Klebsiella pneumoniae е бактерия с много „умения“: от наименованието ѝ може да се разбере, че е един от причинителите на пневмониите, а на сметката ѝ могат да бъдат вписани и други опасни инфекции, но, освен това, тя лесно може да се открие и сред стомашните ни симбиоти. Очевидно е, че всичко зависи от конкретните щамове K. pneumoniae и от това, в какви условия живее. „Високоалкохолните“ щамове K. Pneumoniae не се откриват при всички болни с НАМЧБ – самата болест зависи от различни фактори и бактериите може да се окажат последната капка, от която прелива чашата.
Но и болните, и лекарите, които имат работа с неалкохолния тип чернодробна стеатоза, следва да имат предвид и този алкохолно-бактериален фактор.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...