25 август 2019 г.


Всички останки от езерото Роопкунд са на хора с различен произход, загинали по различно време. Наричат го „езерото на скелетите“. Роопкунд се намира в индийския щат Утаранчал. Разположено е на надморска височина от 5029 метра в Хималаите и е част от резервата Нанда-Деви. Мястото е смятано за едно от най-загадъчните на света.

През по-голяма част от годината езерото е покрито с лед, но през лятото, когато ледът се стопи, пред погледа на туристите се открива зловеща гледка – хиляди човешки кости. Според различни оценки, в района на езерото Роопкунд лежат останките на около 500 души.


Останките никога не са подлагани на систематизиран антропологичен или археологически анализ. Първо, защото в района често се случват срутвания, и второ, защото многобройните туристи, които посещават обекта, вече са преместили някои от костите, а други дори са отнесли със себе си като „сувенир“.

Дълго време се смята, че останките принадлежат или на индийските воини от армията на генерал Зороеар Сингх, загинали в планината, докато се завръщат от сраженията през 1841 година, или са на японски пехотинци, които намират смъртта си докато прекосяват Хималаите.


През 2004 година пет скелета са анализирани, като им е извършен ДНК-анализ. От резултатите става ясно, че някои от загиналите са живели в края на първото хилядолетие от новата ера. Основна версия за произхода на костите става тезата, че хората са загинали по време на силна градушка, връхлетяла ги докато са на поклоннически поход в чест на богинята на планините Парвати.



Наскоро обаче, учени от Харвардския университет извършват ново изследване, като подлагат на ДНК-анализ останки от 38 скелета. Генетиците са установили, че умрелите по произход са от различни места. Нещо повече – загинали са и са били погребани не едновременно, а през период от приблизително хиляда години.

Най-многобройната група (23 души) е с произход от Южна Азия и са загинали в периода VII-X век. Други 14 души са се родили на Източното Средиземноморие (вероятно в Гърция или Крит), а един от скелетите е на човек с малайски и виетнамски корени, т.е. произхожда от Югоизточна Азия. Всичките 15 от втората група са загинали в периода XVII-XX век. Сред загиналите, чиито скелети са анализирани, 23-ма са мъже, а 15 – жени. Изследователите подчертават, че между хората, чиито ДНК е анализирана, няма такива, които да са в родствени връзки.

Причина за смъртта на тези хора може да са сложните или екстремални условия на климата в този район, намиращ се на голяма надморска височина. Учените отхвърлят версията за епидемия, като не откриват в изследваните образци следи от бактериални инфекции, а не са установени и признаци на насилствена смърт.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...