14 август 2019 г.

Снимки: NASA
На 12 август 2018 година NASA изстреля автоматичната сонда Parker Solar Probe (PSP). Основната задача на сателита е наблюдения и изучаване на слънчевия вятър и външните слоеве на звездата ни. Сондата освен това събира данни и за електромагнитните полета близо до Слънцето. Апаратът притежава специално разработен щит и система за охлаждане, които го предпазват от прегряване и от интензивните потоци заредени частици.

В края на месец октомври 2018 година PSP премина на рекордно близка дистанция от Слънцето – 40 350 600 километра. А на 30 октомври 2018 година сондата разви рекордна спрямо звездата ни скорост – 69,72 км/сек или 250 992 км/ч. Ако на Земята разполагаме с транспорт, движещ се с подобна скорост, разстоянието от Ню Йорк до Лондон ще се изминава за 1 минута и 20 секунди. До този момент рекордите принадлежаха на немската сонда Helios B, която през 1976 година се доближава на 43 432 000 километра от Слънцето и развива скорост от 246 960 км/ч.

Програмата за научни изследвания предвижда през следващите седем години сондата на NASA да направи 24 обиколки около Слънцето, като постепенно скъсява дистанцията до него. В средата на месец декември 2024 година апаратът би трябвало да премине максимално близо до звездата. Според предварителните разчети, по това време от Слънцето ще го делят около 6 милиона километра, което е седем пъти по-близо от орбитата, по която обикаля Меркурий.


Междувременно, екипът, който работи с апарата, публикува първите междинни данни, събрани от Parker Solar Probe през първата година от работата му. Видеото е съставено от кадри, заснети по време на първото сближаване на сондата със Слънцето (6 – 10 ноември 2018 година).



С помощта на оптичната система WISPR (Wide-field Imager for Solar PRobe), сондата е заснела динамиката на потока на слънчевия вятър. Слънцето се намира в ляво, извън кадъра, а в дясно се вижда централната област от Млечния път. В лявата част на видеото се вижда дълъг коронарен стример (относително бавен и плътен поток от звездния вятър) и бяло петънце – планетата Меркурий. Тънките бели нишки са движещите се частици от междупланетна прах.



На 27 август 2019 година сондата ще започне третата фаза на сближаване със Слънцето и след няколко дни ще прелети на разстояние около 24 милиона километра от звездата. Данните, събрани през този период, ще бъдат предадени на Земята в края на месец септември.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...