14 август 2019 г.


Почти на всички места по Земята се формират гръмотевици. Но само почти – в някои райони гръмотевичната дейност е изключително малко вероятна. Една такава зона е Северният полюс.

За да се формират мълнии е необходимо атмосферата в района да е нестабилна. Казано по-просто, студен и сух въздух да се намира над слой от по-топъл и влажен въздух. В северните ширини, обаче, топъл и влажен въздух да се окаже в ниските атмосферни слоеве, е много рядко явление.

Затова и учените са удивени от факта, че през отминалите почивни дни на разстояние само от 480 километра от Северния полюс са регистрирани 48 мълнии. Синоптици съобщават, че е регистрирана една от бурите, разразили се в най-северните ширини, за които си спомнят възрастни жители на Аляска.



48-те мълнии са регистрирани от мрежата Vaisala GLD360. Тя използва технологията GPS. Радиоприемниците в мрежата са способни да уловят мощните електрически разряди, които се случват на дистанция до 10 000 километра, в това число и такива, удрящи в най-отдалечените региони в Арктика.



Според метеоролозите, гръмотевичната дейност в района на Северния полюс е възможна, заради необичайно топлото време в Арктика, намалялата ледена покривка в морските води и, вероятно, димът от безпрецедентните горски пожари, избухнали през последния месец в Сибир.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...