26 юли 2019 г.


През 2011 година на скалите на един от крайбрежните плажове близо до Рио де Жанейро, 71-годишният бразилец Жоау Перейра де Соуза открива пингвин. Нещастната птица цялата е омазана с нефт и не може да се движи. Всичко, което ѝ остава, е бавно и мъчително да умира от глад.

Възрастният бразилец взема пингвина у дома си и внимателно отмива нефта от тялото ѝ. Нарича птицата Диндим. Цяла седмица храни новия си пациент с риба, а когато вече нищо не застрашава живота на пингвина, Жоау го пуска на свобода. Диндим обаче решава, че не му се ходи никъде и остава да живее край човека, който го е спасил. Едва когато цялото му оперение се сменя (а това отнема около 11 месеца), пингвинът поема по своя си път.

Няколко месеца по-късно човекът и птицата се срещат отново. На местен плаж пингвинът забелязва своя спасител и го последва, като отново остава „да му гостува“ за известно време. От тогава всяка година Диндим през юни плава до дома на Жоау и остава при човека чак до февруари.

Учените предполагат, че той изминава дълъг път; мястото, където обитават неговите роднини, се намира на крайбрежието на аржентинска Патагония. От там до Рио де Жанейро разстоянието е 5000 - 8000 километра. Пред камерата на Wall Street Journal възрастният бразилец казва, че смята Диндим за част от семейството си. Птицата му отговаря със взаимност, като позволява да бъде галена и приема храна от ръката на човека, който я е спасил преди години. Когато види спасителя си, пингвинът маха с опашка и издава радостни звуци. А според Жоау, с всяка изминала година Диндим се държи с него все по-дружелюбно.



Мгелановите пингвини (Spheniscus magellanicus, Диндим е един от тях) са наречени в чест на мореплавателя Фернандо Магелан, който открива за европейците земите, където обитават. Видът е с най-многобройна популация сред пингвиновите; към момента числеността им се оценява на около 1,8 милиона двойки. Възрастните екземпляри достигат ръст от 70-80 см и тегло от 5-6 килограма. Живеят около 15-20 години.


Тези птици са известни с предаността си: избирайки партньор, остават с него до смъртта си. Времето, когато се размножават магелановите пингвини, е между септември и февруари. Диндим, обаче, прекарва тези месеци „на гости“ при човека, който го е спасил. Ако пингвинът не промени навиците си, най-вероятно няма да остави след себе си потомство.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...