28 май 2019 г.


По време на конференцията Archaeological Research In Progress 2019, проведена на 25 май в Единбург, бяха представени нови археологически доказателства за римското присъствие в Шотландия.

По време на провеждане на превантивни разкопки в град Еър през 2015 година на мястото, където започва строеж на нова училищна сграда „Academy Air“, археолозите откриват неизвестен дотогава римски походен лагер. Според Heritage Daily, експертите са на мнение, че лагерът е от времето на римското нахлуване в Шотландия.

В началото на разкопките не става ясно, че се касае за римски походен лагер. Не са открити артефакти, които да подсказват за това. Намерени са само фрагменти от много по-стара неолитна керамика и гривна от желязната епоха. Следите от ями и отверстия, които експертите откриват, изглеждат много хаотично разположени. В процеса на анализ на разкопките, обаче, радиовъглеродното датиране показва закономерности, които са характерни за периода на римското нахлуване в Шотландия през втората половина на I век.


„Римските „характеристики“ включват 26 големи – често двойни – огнищни ями, които са равномерно разпределени в два паралелни реда на разстояние 30 метра един от друг. Разположението и еднородността на тези елементи предполага организирана планировка, а данните показват, че всички те са използвани за изпичане на хляб“, казва Ирайя Арабаолаза, която е ръководител на разкопките през 2015 година.



Местоположението на походните фурни е определено по обгарянето на подпочвените основи, каменни плочи и обгорели глинени фрагменти, по които личат следи от горели дърва. На срещуположната спрямо фурните страна, в пределите на лагера, са открити ями с пепел, запълнени с обгорена и богата на въглени почва; на това място са заровили изгребаната от глинените пещи пепел.


Радиовъглеродните данни от огнищата показват датировка между 77 – 90 година от н.е., което се съгласува с походите в териториите на Шотландия на Агрикола – 79 – 88 година. Зетът на Агрикола, историкът Тацит, пише биография на прочутия си тъст, в която са описани походите му в Британия година по година. В "За живота и деянията на Агрикола" Тацит пише, че „в петия поход Агрикола, след като прекосил реката, покорил с чести и успешни битки няколко народа, неизвестни досега, и разположил войски в онази част от Британия, която се намира срещу Ирландия“.


Досега двата единствени маршрута на навлизане на римляните в Южна Шотландия се разполагат по-източно. Новият походен лагер, открит в Еър, подсказва за друг маршрут, който преминава по западното крайбрежие към югозападните краища на Шотландия, откъдето добре се вижда Ирландия.



„Оттатък река Еър, точно под римския походен лагер, се намира брод. Лагерът в Еър се намира на двадесетина мили от разположен на юг друг римски лагер, в Гирван, което като дистанция съответства на еднодневен преход за римските войници. Разстоянието до други римски лагери в североизточна посока, край Срийтайвън, е малко по-голямо. Като цяло, всичко подсказва, че това място е избрано като стратегически важно за римското завоюване на Еършър“, казва в заключение Ирайя Арабаолаза.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...