21 май 2019 г.

Снимки: АА
По време на разкопки в централната част на Турция, международен екип археолози е открил руините на хетско селище. Възрастта на находката надхвърля 3000 години.
Досега учените са разкрили вече девет слоя със следи от строителство на мястото, където се е намирало селището. Според археолозите, то е възникнало в периода на разцвет на хетската цивилизация. Този индоевропейски народ е населявал територията на Мала Азия. Хетското царство е едно от най-могъщите за времето си и често влиза в конфликти с Древен Египет.


Ръководител на екипа, провеждащ разкопките, е Кимийоши Мацумура. Пред Анадолската агенция той обяснява, че са открити останки от градските стени, датиращи от 700-600 г. пр.н.е. Под нея е разкрит културен слой, който се отнася към XIV век пр.н.е.

На практика, територията, където се провеждат разкопките, обхваща огромен град, съществувал по време на хетите. Той се оказва толкова обширен, че археолозите в момента смятат, че ще им е нужен цял век на изследвания, за да го проучат подробно.


Учените са открили и глинени таблици. Предполага се, че находката е част от дипломатична кореспонденция, която хетските велможи са водили с поданиците на египетските фараони.


„В едно от тези писма е записано, че в съседна страна е изпратен посланик, който обаче не се е завърнал. Открихме и костен печат, свързан със столицата на Хетската империя – град Хатуша. Това е още едно доказателство, че градът, който открихме, също е свързан с хетите“, казва Мацумура.



Ръководителят на екипа описва и още една интересна находка. Археолозите са намерили стъклена бутилка, която се датира от около 1700 г. пр.н.е. Според Кимийоши Мацумура този артефакт е една от най-древните стъклени бутилки в света, откривани до този момент. Подобна находка е направена по-рано и при разкопки в Хатуша (днес близо до Боязкале в провинция Чорум). В заключение Мацумура казва, че „тази находка дава нова информация за производството на бутилки и други изделия от стъкло в древността“.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...