17 април 2019 г.

Предполага се, че това е скелет на жена, погребана с отрязани крака и ръце, завързани зад тила 
Строежът на многомилионния проект „Thames Water“, който има за цел да опази за бъдещето редките формации, наричани „тебеширени потоци“ в Оксфордшир, разкрива някои интересни, но едновременно с това и смразяващи кръвта находки, датиращи отпреди почти 3000 години.

Подготовката на трасето за полагане на водопроводни тръби, които да облекчат уникалния поток Леткомб край град Уонтидж, предоставя на археолозите уникална възможност – разкрито е древно селище и много ценни исторически артефакти.

Погребение, в което черепът е поставен в краката на скелета
Сред важните находки са 26 човешки скелета, за които се смята, че датират от желязната епоха и Римския период на Британия. За някои от скелетите се смята, че са част от ритуални погребения. Заедно с това са открити следи от жилища, животински костни останки и предмети от бита, включително керамика, режещи инструменти и декоративни гребени.

Разбита керамика от желязната епоха
Археолозите внимателно са пренесли останките в лаборатории, където предстои да бъдат подложени на детайлни анализи. Строежът на „Thames Water“ вече може да продължи, като предстои да се изгради шесткилометров водопровод, който ще снабдява близките селища с вода от подземни сондажи край река Темза, вместо да се използва водата от Леткомб.

Късно-римски или англо-саксонски костен гребен 
Бронзова римска брошка
Нейл Холбрук, водещ археолог в проучванията, обобщава: Новият водопровод ни даде възможност да изследваме няколко неизвестни досега археологически обекта. Находките от желязната епоха, открити край Чайлдри Уорън са особено  интересни, защото ни дават нов поглед към вярванията и суеверията на хората, живели на територията на Оксфордшир преди римската окупация. Много от находките подсказват, че погребенията в подобни ями може да са на жертви от човешки жертвоприношения. Откритото тук е предизвикателство пред разбиранията ни за миналото и ни подканва да разберем какви са били вярванията на хората, живели и умрели на това място преди повече от 2000 години“.



Паоло Гуарино, друг от археолозите, участвал в изследването, добавя: „Находките ни дават нов поглед към отношението спрямо живота и смъртта на хората от общностите, за които черпим информация най-вече по останките от техни монументални градежи или укрепени селища, или известния бял кон от Уфингтън. Резултатите от анализите на артефактите, животинските кости, човешките скелети и пробите от почвата ще ни помогнат да добавим важна информация за историята на тези общности, заемали териториите преди толкова много години“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...