5 март 2019 г.


По време на разкопки на древно погребение, открито в град Луоян в централната китайска провинция Хънан, археолозите се натъкват на бронзова кана, в която все още се съдържа течност. Във времената  на династията Западна Хан (202 г. пр.н.е. – 8 г. н.е.) тази течност се е смятала за „еликсир на безсмъртието“.

В публикация на агенция Синхуа се уточнява, че в намерената кана са открити около 3,5 литра от тази напитка, която, според лабораторните анализи, се съдържат калиев нитрат и алунит. Тези две вещества са основните ингридиенти на еликсир, който в Древен Китай са смятали, че може да продължи човешкия живот с неимоверно много години.

„Тази легендарна напитка се открива за пръв път в Китай. Находката има голямо значение, тъй като ни дава информация, полезна при изучаването на древните методи, чрез които хората някога са правили опити да постигнат безсмъртието“, обяснява Ши Цзъчжен, директор на Института по обектите от културното наследство и археология в град Луоян.
По думите му, при проучването на „еликсира на безсмъртието“ специалистите ще могат да разрешат редица научни проблеми, касаещи хронологията и еволюцията на китайската цивилизация.



В гробницата, освен уникалната течност, археолозите са открили множество медни и нефритени изделия. Погребалното съоръжение заема площ от около 210 кв. м. Учените са установили и на кого е принадлежала гробницата. Според тях, откритите артефакти дават основание да се предположи, че погребаният е представител на древнокитайския елит.
С последващите анализи учените се надяват, че ще успеят да научат важни детайли и подробности за бита на хората от елита в китайското общество от този исторически период.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...