5 март 2019 г.


Полски археолози от Ягелонския университет представят доклад за разкопките, проведени през 2018 година в Кипър в рамките на проекта „Pafos Agora“. По време на миналогодишните работи на терен е направено важно откритие – агората на древния град се оказва една от най-големите в елинистичния свят.
Разкопките се провеждат в древния град Нео Пафос – столица на Кипър в елинистичния и римския период, и протичат на три етапа. Една от задачите на екипа е да се проучат откритите през 2017 година останки от агора – пазарният площад в древните елински градове, който е използван и за провеждане на събирания на населението.

Изследванията през миналия археологически сезон показват, че южният портик на агората е представлявал сграда със сложна архитектура. Зданието е включвало най-малко три реда от стаи.


При разкопките са открити и останки от основите на източната стена на портика, което потвърждава хипотезата за двулинейната конструкция на сградата. Освен това, археолозите са разкрили и неизвестна до момента стая и кладенец, които се отнасят към ранните времена на римския период.

В кладенеца са открити човешки останки, както и камъни, керамични изделия и редица други артефакти. Най-важното откритие обаче е, че агората се оказва значително по-голяма, отколкото се смята доскоро. За пръв път археолозите са измерили точните размери на площада.



Спрямо досега приеманите, източният портик се оказва два пъти по-голям, а южният – с трикратно по-големи размери. Агората е имала квадратна форма. Дължината на всяка от страните на площада е била около 160 метра, а не както се предполагаше до момента 97 метра. Общата площ на агората се оценява на около 2,5 хектара.


Това прави агората на Пафос един от най-големите обекти от този род в елинистичния свят.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...