9 март 2019 г.


След петгодишна работа в архивите на Мадрид и Севиля, екип испански учени, воден от археолога Карлос Леон, съобщава за приключване на първия етап от създаването на каталог на корабокрушенията от времето на испанската колониална империя. В каталога е събрана информация за общо 681 кораба, потънали край бреговете на Куба, Панама, Доминиканската република, Хаити, Бермудските и Бахамските острови и по атлантическото крайбрежие на САЩ.

Каталогът започва с флагманския кораб на Христофор Колумб „Санта Мария“, който попада на плитчини и по-късно потъва край бреговете на Хаити през 1492 година. Последен в списъка за момента е ескадреният миноносец „Плутон“, потопен недалеч от Куба през юли 1898 година. Това е последният кораб, унищожен в испано-американската война, която слага край на съществуването на испанската колониална империя.

„Фундаменталните ни цели бяха две. Едната се състоеше в това, да предложим инструмент, който може да се използва за идентификация и опазване на местата на корабокрушенията, особено там, където се наблюдава концентрация на потънали кораби. Втората ни цел беше да възстановим забравени факти от историята. Досега са изследвани предимно най-известните кораби, но има и голям брой такива, за които не знаем почти нищо или информацията за тях не е систематизирана“, обяснява Карлос Леон.


Изследователите са съставили и малка статистика. Например, установили са, че 91,2% от корабите са потънали вследствие на това, че са попаднали в лоши атмосферни условия (най-вече в тропически бури и урагани). 4,3% са се сблъскали с рифове, 1,4% са потопени в боеве с британски, холандски или американски кораби. Пиратските нападения са причина за гибелта на само 0,8% от корабите на испанската колониална империя.



Към момента подводни археолози са изследвали около една четвърт от местата на корабокрушенията, описани в новосъздадения каталог. Във водите на Панама, Доминиканската република и край Флорида са установени два неизвестни до момента района, където се наблюдава концентрация на потънали кораби. Например, в един от заливите, досега се смята, че има три потънали кораба, но в крайна сметка, след работата по съставяне на каталога, екипът е установил, че там са намерили гибелта си цели осемнадесет плавателни съда.


Събирайки информацията, учените са проучвали и товарите, които корабите са пренасяли от Испания в Новия свят. Карлос Леон отбелязва пред The Guardian, че корабите са пренасяли не само стоки, а и идеи. „Бяхме много изненадани, когато открихме много кораби, натоварени с религиозни предмети: реликви, украшения и дори каменни блокове за строежи на църкви“, казва археологът. В Америка са доставяни и оръжия, дрехи за робите и „тонове и тонове живак“, който е използван е процеса на извличане на злато и сребро от рудите, добивани чрез робски труд в мините в Новия свят.



Вторият етап от работата на екипа ще се концентрира върху систематизирането на информация за корабокрушения, случили се край бреговете на Мексико, Колумбия, Пуерто Рико и Коста Рика. Когато бъдат събрани данните за целия Атлантически океан, учените ще се фокусират по каталогизирането на потъналите испански кораби във водите на Тихия океан.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...