18 март 2019 г.


Недалеч от крайбрежието на Камчатка през декември се е взривил метеорит, съобщава NASA. За последните 30 години взривът е втори по мощност и отстъпва по този параметър само на метеорита, взривил се преди шест години над Челябинск.

Тъй като се е случил над Берингово море, взривът не е регистриран веднага. Мощността му се оценява на 10 пъти по-голяма, отколкото взривяването на атомната бомба над Хирошима.

В интервю за ВВС Лндли Джонсън, специалист от NASA по защита на Земята от извънземни обекти казва, че взривове от подобен мащаб се случват два-три пъти на 100 години.

Какво е известно за взрива? Според експертите, на 18 декември, приблизително по обяд местно време, метеоритът е навлязъл в земната атмосфера със скорост от около 32 километра в секунда. Навлизането му е било по стръмна траектория – под ъгъл около 7 градуса.

Метеоритът е бил с размери от няколко метра и се е взривил на височина около 25,6 километра. Мощността на взрива се оценява на 173 килотона тротилов еквивалент.
„Енергията, освободена при взрива, е около 40% от тази при взривяването на метеорита над Челябинск. Но тъй като събитието се случва над Берингово море, то и интересът към него не беше такъв, че да попадне в новинарския поток“, казва Кели Фаст, специалист в NASA по околоземни обекти. По думите ѝ, фактът, че голяма част от Земята е покрита от водни пространства, защитава до известна степен от подобни взривове.



Взривът на метеорита е засечен от военни спътници. NASA получава информация за събитието от службите на Военновъздушните сили на САЩ.

Линдли Джонсън отбелязва, че взривът се е случил близо до трасетата на много международни авиокомпания, осъществяващи полети между Азия и Северна Америка. Затова сега изследователите се опитват да разберат, дали някой от пилотите е станал свидетел на взрива.

През 2005 година Конгресът на САЩ излиза с директива, според която до 2020 година NASA трябва да може да регистрира всички астероиди с размери 140 метра и нагоре, намиращи се на орбити, близки до Земята. Тези небесни тела специалистите наричат „проблеми без паспорти“, защото ако паднат на Земята, взривяването им би засегнало цели региони. Учените обаче смятат, че ще са им необходими още 30-тина години, за да изпълнят указанията на Конгреса.

Обикновено, след откриването на летящ по посока на Земята околоземен обект, специалистите от NASA определят точната траектория на полета му. Това им дава възможност да определят възможните зони, където метеоритът би могъл да падне. Например, през юни 2018 година обсерваторията в щата Аризона открива 3-метров обект, каталогизиран като 2018 LA, осем часа преди той да достигне до Земята. От NASA проучват орбитата му и достигат до извода, че космическото тяло ще падне в южната част на Африка.



Малко по-късно точно над Ботсуана е забелязано огненото кълбо, свидетелстващо за изгарянето на метеора в атмосферата, а след това са открити и осколки от него, достигнали до повърхността.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...