9 януари 2019 г.


Екип на Института по Ориента към Чикагския университет провежда разкопки на голямо градско имение, датиращо от началото на Новото царство в Древен Египет – около 1500 – 1450 г. пр.н.е. Разкопките са в Тел Едфу в южната част на Египет. Разкрити са голяма зала от градската вила, в която има рядък и добре запазен домашен храм, посветен на предците на рода.

„За последно в Египет преди повече от 80 години е откриван подобен храм на предците. Освен това, образците, на които сме се натъквали по-рано, рядко сме откривали в такъв „необезпокояван“ през вековете контекст“, обяснява Надин Мюлер, доцент по египетска археология в Университета в Чикаго, която ръководи разкопките, съвместно с Грегъри Маруард от Института по Ориента.


Тел Едфу се намира на около 600 километра южно от Кайро в долината на Нил. Древният град е играл ролята на провинциална столица и е населяван без прекъсване от близо 3000 години. Археологическите разкопки на място са разкрили останки от селища и паметници, датиращи от времето на Старото царство (около 2400 г. пр.н.е.) и до периода на управление на Птолемеевата династия (332 – 30 г. пр.н.е.).  Понастоящем проектът е част от дейността на Института по Ориента, който е водещ център за изследване на близкоизточните цивилизации, основан през 1919 година.



Последната находка на домашния храм в Тел Едфу е един от най-ранните образци на подобни светилища от епохата на Новото царство, а освен това е и първата археологическа находка на такава структура, откривана след пауза от много десетилетия, подчертават авторите на изследването.


Последният сезон на разкопки приключва през декември 2018 година. Фокусът на работата е върху терен на голяма градска вила, заемаща площ от 400 квадратни метра. Сградата е датирана от началото на XVIII-тата фараонска династия на Древен Египет. Вилата е имала няколко стаи с колони, като най-голяма е залата с шест колони и размери приблизително 10 х 8,3 метра. В тази зала е открито и добре запазеното вътрешно светилище, посветено на култа към предците на рода.

Домашният храм се е намирал в един от ъглите на главната зала във вилата, а следи подсказват, че е бил обграден от дървена конструкция. Включва малък олтар за палене на огън и за приношения; два малки пиедестала, както и няколко цели или фрагментирани стели (изправени плочи от камък или дърво). Намерен и много рядък образец на женски бюст, представящ жена от рода и статуетка на седнал писар.


Варовиковият бюст представя жена с дълга, разделена на три перука, носеща широка огърлица. Бюстът е висок около 20 см и следи по него показват, че някога той е бил оцветен.


Статуетката на седящ писар е издялана от твърд черен диорит. Мъжът е седнал на стол, носи перука с дължина до рамената. Облечен е с дълга, плътно прилепваща пола, а в лявата си ръка държи папирус. Надписи по статуетката посочват, че това е образът на високопоставен чиновник на име Юф.



В близост е открита „малка, но много значима“, както я определя Надин Мюлер, варовикова стела, на която са изобразени стоящи един до друг мъж и жена. Йероглифите около централната релефна фигура на двойката предават типичен молитвен текст, в който се споменават и имената на двете фигури. Но лицата и имената на изобразените мъж и жена, както и йероглифния текст носят явни следи от умишлено нанесени увреждания още в древността, а това затруднява прочитането на имената.


„До момента най-доброто, което сме научили за подобни култови светилища в домашна обстановка идват от известното селище на занаятчии в Деир ел-Медина, близо до Луксор. Но то датира от много по-късен период – от времето на управлението на фараоните Рамзес. Засега нашата находка от Тел Едфу е една от най-старите известни, датираща от периода на Новото царство“, подчертава доц. Мюлер. „Беше много вълнуващо да открием такъв богат набор от артефакти, при това в техния оригинален археологически контекст. Това ще ни помогне да намерим отговорите на много въпроси, касаещи ритуалните дейности, извършвани пред този домашен храм, както и ще е от полза при установяване на самоличността на бившите собственици, живели преди хилядолетия в градската вила“.


При разкриването на по-горните слоеве, т.е. по-късните времена, когато е била обитавана вилата, учените се натъкват на голяма колона от пясъчник. Върху нея е изсечен текст, в който се споменава за високопоставен жрец от храма на Хор в Едфу, чието име е Аменмос. Датировката на колоната сочи, че тя е от най-ранния период на съществуване на сградата, като векове по-късно отново е била използвана, вероятно след извършване по-мащабен ремонт.

Новите находки са още едно свидетелство за присъствието в този район на древния град Едфу на високопоставени чиновници и хора от елита на обществото от времето на XVIII-тата фараонска династия – период на политическа консолидация на Горен Египет, белязан от управлението на Тиванските фараони Яхмос I, Аменхотеп I и Тутмос I.



Разкопките в Тел Едфу се водят от 2001 година. В тях участват студенти от Чикагския университет, които на терен придобиват опит, който ще им е нужен в по-нататъшната им научна работа.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...