4 декември 2018 г.


Археолози са открили още две пещери на западния бряг на Мъртво море, близо до Кумран, в които може би има още от древните свитъци, неизвестни досега на науката. Live Science пише, че пещерите са получили условните обозначения 53b и 53c. Те се намират близо до другите 11 пещери, където в периода между 1946 и 1956 година са открити около 900 древни свитъка, наричани “Свитъците от Кумран”.

За автори на ръкописите са сочени есеите – общност, живяла в Кумран. Повечето от ръкописите са текстове на библейска тематика. Писани са предимно на древноеврейски и по-рядко на арамейски език. Смята се, че есеите са напуснали Кумран около 70 година от новата ера. Съществуват и учени, които оспорват тази теза и приемат, че свитъците са принадлежали на зелотите; по това становище обаче няма постигнат консенсус.

Миналата година край Кумран беше открита 12-та пещера. В нея беше намерен само един свитък, който се оказва и без текст. Освен това бяха открити предмети, използвани за съхраняване на ръкописи – специални съдове и шнурове. Учените смятат, че в тази пещера в миналото са съхранявани множество ръкописи, които обаче са били ограбени по-рано от мародери.

Двете новооткрити пещери се намират близо до 12-тата. В тях също са открити следи, подсказващи наличието на свитъци.



Например, открит е бронзов съд, изработен в периода между 100 и 15 г. пр.н.е., маслена лампа и голямо количество глинени съдове. Някои от керамичните съдове са служили за съхраняване на свитъци, докато други са просто посуда, служеща за приготвяне на храна. Открити са и фрагменти от тъкани и плетени въжета.

Артефактите от пещерата 53b са аналогични на находките от 12-тата пещера. Това също подкрепя тезата, че в нея също са съхранявани свитъци. Разкопките продължават, а археолозите съобщават, че в пещерата 53c вече са открили фрагмент от свитък.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...