18 октомври 2018 г.


Италиански археолози и учени от Университета в Аризона са открили в гробище от V век останките на 10-годишно дете. Нарекли са го „Лунянския вампир“. Между челюстите на черепа на детето е поставен камък, който според вярванията от онова време е трябвало да предотврати „възправянето му от гроба“. Съобщение за находката публикува Science Alert.

За сега полът на детето остава неустановен. Скелетът му е открит на място, ползвано за множество погребения на деца - La Necropoli dei Bambini. Некрополът се намира близо до италианската комуна Луняно ин Теверина в област Умбрия. Гробището е възникнало върху руините на изоставена римска вила от първи век от новата ера.

С помощта на ДНК-анализ от други останки, учените са открили следи от паразита Plasmodium falciparum, който е причинител на маларията – остро протичащо и смъртоносно заболяване. При изследването на останките експертите са установили и абсцес на зъбната тъкан, което е един от признаците на маларията.


„Лунянаския вампир“ е на по-голяма възраст от всички останали погребани на мястото деца, което изследователите определят като аномалия. До откриването на неговите останки, най-голямото погребано на мястото дете е било на тригодишна възраст в момента на настъпване на смъртта.

Учените подчертават, че при погребението на телата местните жители са практикували апотропейна магия — ритуали, чието предназначение е да предпазват от проклятия, зли сили и да предотвратят възкръсването на мъртъвци. В частност, върху останките са поставяни тежки каменни блокове, а в близост са погребвали обезглавени кутрета, които са играели ролята на жертвени животни. В гробовете са открити и нокти от врани и жабешки кости, за които в онези времена се е смятало, че лекуват всевъзможни болести.



„Вампирски“ погребения са откривани и на други места в Италия, както и из цяла Европа. Но изследователите смятат, че хората са се бояли не толкова от „вампирите“, а от връщането сред живите на смъртоносните епидемии. Затова са опитвали да предотвратят, включително и чрез мистични ритуали, предаването на болестите от вече починалите.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...