18 октомври 2018 г.


Ново изследване, извършено с помощта на рентгенови снимки, потвърждава, че откритата миналата година на остров Хоншу делва, съдържа над 260 000 монети от времето на феодална Япония. Учените са установили още, че заровеното преди векове съкровище тежи над един тон и стойността му надхвърля няколко десетки милиона йени.

Съкровището беше открито миналия декември на археологическия обект Араи Хориноучи, недалеч от град Хасуда в префектура Сайтама. Някога мястото е било резиденция на самураи, заобиколена от двоен ров. Експертите са установили, че делвата и монетите в нея се отнасят за времето до средата на XV век.

Изследването също така потвърждава, че находката представлява едно от най-големите съкровища от средновековни монети, откривани някога в Япония.
„260000-те хиляди монети в делвата биха могли да се приравнят на 26 – 30 милиона съвременни японски йени (около 168000-230000 щатски долара)“, обяснява Кеичи Накаджима, преподавател по средновековна история и икономика в Университета Кейо, който е един от експертите, участвали в проучването на находката. „Има сведения, които посочват, че делвите първоначално са били три, така че общата стойност на съхраняваните в тях монети може да се оцени на около 100 милиона съвременни йени“.

В началото експертите от префектура Сайтама се опитват да използват за изследването компютърния томограф на Токийския национален музей, като се надяват чрез него да проучат съдържанието на делвата. Но плановете им се провалят, защото теглото от 1036 килограма на находката се оказва над допустимите за скенера 907 килограма.
Затова учените прибягват до помощта на частна фирма, производител на оборудване за рентгенови апарати. На 9 август тази година находката е сканирана с помощта на рентгеново оборудване. Така става ясно, че действително цялата делва е плътно натъпкана с монети.



Като изхождат от предположението, че теглото на самата делва е около 60 килограма, а една монета средно тежи 3,75 грама, експертите от екипа достигат до заключението, че общото тегло на монетите е приблизително 976 килограма.

Броят на монетите съответства на надписа от дървената табличка „mokkan”, открита на капака на делвата. Надписът гласи: „Nihyaku rokuju“ (260 000).

Високата 74 сантиметра керамична делва Токонаме е открита на два метра под повърхността, по време на изкопни работи за нов път. Гърлото на делвата е с диаметър от 60 см, а в най-широката си част делвата достига до диаметър от 94 см. Токонаме е град в префектура Аичи, който е известен с произвежданата там керамика от най-различен тип.


Най-старите монети, открити в делвата, са Kaigen Tsuho, които за пръв път са сечени през 621 година. Сред монетите има и Genpo Tsuho от 1078 година и Eiraku Tsuho от 1408 година.
Делвата не само е една от най-големите керамични съдове за съхраняване на монети, откривани в Япония, но и съдържанието ѝ е едно от най-големите като обем.

„Преди време монети в делва са открити и на мястото на бивша резиденция в археологическия обект Наказукиоканато в Ивакуни, префектура Ямагучи“, пояснява проф. Накаджима. „Делвата, открита в Араи Хориноучи е сравнима с предишната находка. Но новата находка е по-значима, заради броят на монетите, открити в делвата“.

Експертите от научния екип смятат да изложат находката в експозиция, достъпна за широката публика. Но керамичната делва е твърде крехка, за да бъде местена от хранилището на отдела по култура на префектура Сайтама, където се съхранява находката. Затова научен съвет разглежда различни варианти за осъществяване на идеята. Засега е решено експозицията да се организира на място, а находката да се показва във вида, в който е открита, т.е. монетите да не бъдат вадени от керамичния съд.



Очаква се най-рано през 2021 година широката публика да може да види находката от Араи Хориноучи. До тогава предстои монетите от находката да бъдат детайлно проучени, класифицирани и описани, както и да бъде изградена витрина, в която да бъде изложена делвата. Освен това се предвижда да бъде изработена реплика на делвата и монетите в нея, която да бъде излагана в други експозиции.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...