27 септември 2019 г.


По посока на съзвездието от северната небесна полусфера Косите на Вероника се намира едноименният галактически куп – структура от над хиляда, гравитационно обвързани галактики. Много от тези галактики са от елиптичен тип, каквато е по-ярката от изображението - NGC 4860 (в центъра). В покрайнините на клъстера, обаче, се намират и по-млади спираловидни галактики, които сияят със своите спирални ръкави. На изображението се вижда и чудесния пример за спираловидна галактика: в ляво от яркия си елиптичен съсед се намира NGC 4858, която се отличава с необикновения си усукан и „огнен“ външен вид.

NGC 4858 е по-специална. Тя не е само спирална, а е от т.нар. „галактически агрегат“. Названието подсказва, че освен централната галактика се наблюдават и поредица от светлинни възли от материя, които изтичат от нея и се разпростират и усукват в пространството, променяйки изцяло структурата на галактиката.



В галактиката освен това се наблюдава изключително бурно раждане на млади звезди, което вероятно се дължи на по-ранно взаимодействие с друга галактика. От изображението се вижда ясно, че звездите в NGC 4858 се формират с такива темпове, че галактиката ще изразходва запасите си от газ и прах далеч преди да достигне края на жизнения си цикъл. Цветът на ярките светлинни възли подсказва, че те са съставени от водород, който свети в различни нюанси на ярко червеното, защото се загрява от многото млади, горещи звезди, скрити в облаците от водород.

Изображението е заснето с помощта на Wide Field Camera 3 на космическия телескоп на NASA/ESA „Хъбъл“. Инструментът е специално създаден, за да се изследва еволюцията на звездите и галактиките от ранните години на Вселената.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...