5 септември 2018 г.


Археолози съобщават за множество находки, открити във Вриокастро на остров Китнос свидетелстват за признаци на обитаване, простиращи се от времето на протоцикладската цивилизация до VII – VIII век от новата ера. Находките са и от близкия по-малък остров Вриокастроки, свързан с големия си събрат чрез тесен провлак.


Разкопките са проведени това лято, в периода 24 юни – 4 август. Сред находките са раннохристиянска базилика с по-късни пристройки – две кули и укрепени външни стени; открити са и редица правоъгълни помещения, частично издълбани в скалите, които са ползвани през късната античност. Намерени са и сечива от обсидиан и керамични фрагменти, датиращи от времето на протоцикладската цивилизация.


Точно сечивата и керамиката са първите конкретни доказателства за съществуването на протоцикладско селище на Вриокастраки още през III-тото хилядолетие преди новата ера. Според съобщението на Съвета по античността на Цикладите и Тесалийския университет, някои от издяланите в скалите помещения също може да датират от това време. В съобщението се отбелязва още, че мястото, след като е било изоставено за известно време, отново е населено през XII век пр.н.е. и е обитавано без прекъсване до VII-VIII век от новата ера. За целия този период се откриват археологически доказателства, еднозначно говорещи за непрекъснатостта в обитаването на мястото.



Градчето, което според археолозите се е развивало предимно на малкото островче, започва да запада в ранновизантийския период и накрая бива изоставено. Жителите му се пренасят да живеят в крепостта, която сега е известна като замъка Ориас на остров Китнос.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...