23 септември 2018 г.


Етруският некропол Монтероци край град Тарквиния е нагледна демонстрация на постиженията и възможностите на древния италийски народ. На обекта се намира и т.нар. Гробница на щитовете, датираща от около IV век пр.н.е. (кореспондира си с елинистичния период), която с право се гордее със статута си на паметник на световното наследство, вписан в списъка на ЮНЕСКО през 2004 година. Сега, след две години на усилени реставрационни дейности с фокус най-вече върху централната погребална камера, великолепните стенописи, положени преди 2400 години в етруската гробница, отново са „възвърнали“ първоначалния си блясък и изразност. Реставрацията е частично финансирана от Италианския екологичен фонд чрез кампанията „Места на сърцето“.



Гробницата на щитовете датира от 340 г. пр.н.е. Открита е през 1870 година. Представлява голям, сложен хипогей с четири входа, единият от които е централен и свърза погребална стая в задната част с две други странични, свързани също с входове и прозоречни отвори, всички украсени с боядисани рамки. Наименованието на гробницата идва от факта, че стените в задната част на гробницата са украсени с множество златни щитове.



На входната стена са нарисувани редица сцени, в които са показани членовете на рода Велча, на когото е принадлежала гробницата. В дясно на стената е нарисуван момент от угощение, на което Ларт Велча се е излегнал на лежанката до съпругата си Велия Сеитити, която му подава яйце – символ на прераждането, често срещан във фреските в етруски гробници. Съпругата е облечена в разкошни дрехи и както е прието по обичай, седи до краката на съпруга си. Недалеч от тях, на дясната стена, са нарисувани други двама членове на рода Велча – Велтър и Арнт, баба и дядо на Ларт; старците са нарисувани прави, облечени с дълги наметала. До тях са изобразени двама млади музиканти. На лявата стена са нарисувани отново Велтър и Равнтиу, но този път са седнали върху сгъваеми столове. Велтър държи скиптър, който символизира властта и силата му. Над прозоречните отвори са нарисувани крилати духове.



По същество, стенописите в гробницата с тяхната експресивност, се опитват да представят добродетелността и високия социален статут на рода Велча. Прекрасните визуални изображения са съчетали скръбта на момента, когато починалият напуска земния живот и сплотеността на семейството, когато отново се съберат в задгробния свят. По-важното е, че освен със стенописите си, Гробницата на щитовете е известна и с надписите си на етруски, в които са упоменати имената, рода и „социалната стълбица“ (cursus honorum) на свързаните с тях хора.





Подобно на много древни стенописи, яркостта на багрите в Гробницата на щитовете е помръкнала с течение на времето. Ефекта на температурните колебания в затвореното пространство е оказал своето влияние. Допълнително фреските губят от впечатляващия си вид и заради бялата патина от калциев карбонат (причинена от влажността и развилите се бактерии) и черните петна, предизвикани от развитието на гъбички.



Така се стига до наложителния реставрационен процес, който започва през 2016 година под надзора на местните власти. По време на работата си, експертите реставратори освен, че почистват и консервират стенописите, успяват да разкрият и нови детайли от изображенията, в това число и надписи. След приключване на работата по централната погребална камера на гробницата, специалистите ще насочат вниманието си към задната камера (където се намира украсата от щитове, на които е наименована гробницата) и двете съседни помещения.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...