22 септември 2018 г.


Стотици слонове се събират край тялото на загиналия си водач. Сцената на прощаването им е заснета недалеч от град Анурадхапура в Шри Ланка. Видеото е заснето от очевидец и е публикувано от сайта Newsflare.

Според представители на националната агенция по опазване на околната среда в Ши Ланка, починалият слон е бил водач на няколко стада в територията на защитен природен парк. Но на същото място се заселва и друг, по-агресивен самец. В един от двубоите между двамата „мъжкари“, водачът получава множество рани, които се оказват смъртоносни.

Край тялото на загиналия водач се събират около 300 слона. С хоботите си те го докосват и галят. Сцената привлича вниманието на местните жители. Когато стадото се оттегля, при тялото на убития слон се връща и самецът, който го е убил.



Слоновете са смятани за един от малкото видове бозайници, при които се наблюдават своеобразни ритуали, свързани със смъртта на сродници. И африканските, и индийските слонове се събират край умрелите си събратя и ги докосват с хоботите си. Засега експертите не са установили категорично какво е значението на това им поведение.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...