23 септември 2018 г.


В централен Китай участниците в престъпна група са прокопали нелегално тунел до древни гробници и са отмъкнали стотици артефакти, съобщава South China Morning Post. Във връзка с разследването на това престъпление полицията е задържал 140 души. Те са заподозрени за участие в престъпна схема, действала най-малко от 2013 година насам. Срез заподозрените има 14 членове на различни местни банди, както и секретар на местната организация на комунистическата партия. Чиновникът с фамилия Вон се предполага, че е ръководил една от престъпните групировки. При претърсванията полицаите са открили и конфискували над 700 артефакта, откраднати от гробниците.


Престъпниците са прокопали тунел, започващ от мазе на намиращ се наблизо ресторант. Тесният проход е на дълбочина три метра под повърхността и позволява само по един човек да премине. От входа на тунела до мястото, където се намират древните гробници, престъпниците е трябвало да изминават само десетина метра.




Полицията успява да разкрие схемата, когато през август тази година забелязват усилена търговия на черно, развихрила се в село, намиращо се недалеч от гробниците. Престъпниците обаче не са се ограничавали в извършването на тъмните сделки само в околните населени пунктове. С обвинения за покупка и продажба на крадени артефакти са задържани жители в няколко китайски провинции.


Археологическият обект, където се е вихрела схемата, е сред най-известните – останките от дворцовия комплекс Инсюй край град Анян в централната китайска провинция Хънан. Части от обекта археолозите нарочно не проучват и са се запазили непокътнати в продължение на хилядолетия. Затова и щетите, които мародерите са нанесли на гробниците е трудно да бъдат оценени. Прокопаният от тях тунел е повредил почвените слоеве, което може да доведе в бъдеще до разрушения и загубването на ценни за историята артефакти.


Историческите руини в Инсюй се отнасят към древното царство Шан, процъфтявало преди повече от 3000 години (1600 – 1050 г. пр.н.е). Находките на археологическия обект на практика поставят началото на съвременната китайска археология и са от огромна важност за историята на Поднебесната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...