2 август 2018 г.


Стълкновението между Индия и Евразия е довело до това, че мантията под бъдещият полуостров Индустан, се е разделила на четири отделни сегмента. До този извод достигат геолози, а съобщение за резултатите от изследването си са публикували в списание PNAS.

"Сблъскването на Индийската и Евразийската тектонични плочи не само е задало формата на бъдещата Източна Азия, но е предизвикало и едно от най-мощните земетресения в историята на планетата ни. Наличието на подобни разкъсвания в мантията обяснява, защото сега мощни земетресения се случват не навсякъде, а само в отделни региони на Тибет“, обяснява Сяодун Сун от Университета на Илинойс в Чикаго.

Индия, за разлика от много други региони от Евразия, е своеобразен геоложки „мигрант“. Тя не е била част от гигантската Евразийска тектонична плоча, а се е присъединила към континента относително наскоро – преди около 65-70 милиона години. Дотогава тя е била част от Гондвана – южният супер континент и нейни „съседки“ са били Австралия, Африка, Антарктика и Южна Америка.

Времето, по което Индия се е отделила от останалите части на Гондвана, не е обект на спорове – това се е случило преди около 100 милиона години, когато полуостровът и Мадагаскар са се отделили и Индустан е започнал пътешествието си на север, към бъдещите Пакистан и Индия. От друга страна, обект на разгорещени спорове остава въпросът, кога точно Индия се е сблъскала с Азия и какво се е случило по време на този процес.



Търсенето на отговора на този въпрос, както отбелязва Сун, се усложнява от това, че Тибет и Хималаите остават едни от най-трудно достъпните и почти недокоснати от цивилизацията ъгълчета на Земята, което е пречка за детайлното им изучаване. Екипът на Сун намира решение на проблема и открива някои интересни детайли от историята на геоложкия катаклизъм. Учените обединяват и анализират данните, получени от наблюденията на последните, случили се наскоро големи земетресения в Тибет.


Измерването на напречните и надлъжните сеизмични вълни помага на учените да създадат виртуално копие на недрата под Тибет на дълбочина до 160 километра и да разберат, къде се намира линията на съприкосновение на тектоничните плочи и как точно е устроена.

Оказва се, че в горните слоеве на земната мантия под Тибетското плато има едновременно четири големи разлома, в които потоците от „потъващата“ кора на Индийската плоча се движи не така, както в съседните региони на земните недра. И това е неочаквано откритие. Разликите, подчертават учените, са не само в скоростта, но и в посоката на движение на потоците от скални маси.


Това от своя страна обяснява, защо земетресенията в южните райони на Тибет често се случват в „неправилните“ региони на платото, където няма разломи в кората и други сеизмични точки на напрежения. Освен това, така се намира обяснение и на странният характер на изригванията на вулкани в момента на формиране на шева между Индийската плоча и Евразия.



Засега учените не знаят как точно са възникнали разломите. Възможно е, изначално краищата на Евразийската плоча да са били изключително нееднородни. Някои от „ръбовете“ ѝ са били по-здрави, отколкото останалите, което е довело до „разцепването“ на части на относително слабите участъци от мантията на Индийската тектонична плоча в момента на сблъсъка между двете.

Това е довело до разтягането на кората и появата на допълнителни разломи вътре в нея, които днес са причина за периодично случващите се мощни земетресения. Учените се надяват, че наблюденията в бъдеще на тези разломи ще могат да разкрият цялата история на формирането на полуострова и дори да позволят по-точно да се предвиждат нови трусове, които са потенциална опасност за милиони жители на Китай, Индия, Непал и Бутан.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...