12 юли 2018 г.


Глинена таблица, открита по време на разкопки, може да се окаже най-старият писмен документ, съдържащ текст от Омировата „Одисея“. Съобщението е на гръцкото министерство на културата.  Глинената таблица е датирана от III век, тоест, по време на римската епоха.

„Ако тази датировка бъде потвърдена, таблицата може да се окаже най-старият запис на произведение на Омир, откриван досега в Гърция“, заявяват от гръцкото министерство на културата.
Текстът е част от 14 песен на епичното произведение, описващо завръщането на Одисей в родната му Итака след края на Троянската война. Върху таблицата са изписани 13 стиха от епоса и са част от разговора между Одисей и Евмей.

Таблицата е открита след три години разкопки в древна Олимпия, осъществявани съвместно от екипи на гръцките археологически служби и Германския институт по археология. Намерена е близо до останките на храма на Зевс, издигал се на мястото, където се провеждали Олимпийските игри, в западната част на Пелопонес.


Епичната поема „Одисея“, чието авторство се приписва на Омир, е съставена около края на VIII век пр.н.е. Дълго време е предавана само устно, а записването ѝ върху пергамент става много по-късно – вероятно през християнската епоха, ако се съди по едва няколкото фрагмента, открити в Египет, припомня AFP.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...