18 юли 2018 г.


Археолози са открили в Ирландия следи от неизвестен до момента хендж – праисторическа структура, подобна на Стоунхендж. Откритието е направено с помощта на дрон и може да се смята за класически случай на „случаен късмет“: заради големите жеги на Острова, които повлияват растежа на тревите в района на руините от хенджа, той става „видими“ от въздуха. Съобщение за откритието публикува ВВС.

Останките на хенджа представляват окръжност с диаметър от 150 метра. Според оценки на експерти, възрастта на находката е около 5000 години. Съоръжението е строено през късния неолит или в началото на бронзовата епоха.


Хенджът е част от археологическия комплекс Бру-на-Бойн в долината на река Бойн (на около 40 километра северно от Дъблин. В комплекса са открити още мегалитни  гробници, менхири и други по-малки хенджове. Според експертите, хенджът е играел ролята на място за провеждане на ритуали и е можел да побира няколко хиляди души.


Археолозите определят находката като значима в международен мащаб, защото притежава някои особености, откривани за пръв път. Характерни например са двойните канавки, които съставят окръжността на паметника.



Съществуват няколко начина, по които може да са се образували следите, посочващи разположението на руините на хенджа. Първо, заради горещините растенията може напълно да изсъхнат, ако растат точно над каменните стени или основите, които пречат да се натрупва достатъчно количество влага в почвата. Другият вариант е, водата да се натрупва в изкуствените канавки, запълнени в момента от натрупвания; тогава тревата над тях би следвало да расте по-буйно, отколкото в останалите участъци.

При относително дълги периоди на засушаване разликите стават видими, затова и в нормални условия руините са останали скрити до този момент.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...