16 юли 2018 г.


Наскоро археолози са открили най-старият отлично запазен арбалет, откриван досега сред артефактите, погребани с прочутата Теракотена армия на Първия китайски император в град Сиан в северната провинция Шанси.

В минали години са откривани стотици фрагменти от арбалети, но новата находка се оказва най-добре запазилото се като цяло оръжие. Арката на арбалета е с дължина от 145 см, а тетивата му – 130 см. Ръководителят на археологическия екип, Шен Маошенг обяснява, че тетивата е с гладка повърхност, което предполага, че е изработена от животински сухожилия, а не от растителни влакна. Спусковият механизъм пък е бронзов.

При много от другите находки на арбалети са откривани по две дървени трупчета (цин), за които се споменава често в древните документи. Въпреки описанията, обаче, предназначението на тези цин остава неясно. Новата находка, подчертава Шен, хвърля светлина около предназначението им и как са използвани при транспортирането и поддръжката на арбалета.

„Когато почистихме дъсчиците, открихме по тях по три дупки, разположени на равни разстояния една от друга. Стигнахме до заключението, че вероятно са използвани за прекарване през тях на въжета, посредством които арбалетите са окачвани да висят, когато не са били използвани“, обяснява Шен.
„Това е добър начин да се поддържат арката на лъка и тетивата в оптимална форма и по така да се запази силата на оръжието за по-дълго време. Освен това, цин са много практични и за фиксиране на арбалетите при транспортирането им“.



Според бившия уредник на Музея на теракотената армия Юан Джонги, най-добрите арбалети, изработвани по онова време, са били способни да надхвърлят двойно дистанцията на точна стрелба, покривана от съвременните АК47. Такъв арбалет е можел да стреля точно на разстояние достигащо почти 800 метра, твърди Юан.

С откриването на толкова добре запазен арбалет учените ще имат възможност да създадат възможно най-точно негово копие, с което да постигнат и по-точно определяне на дистанцията, на което е можел да стреля.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...