12 май 2015 г.

Световноизвестната теракотена армия в скоро време ще получи “подкрепления”. В древната столица Сиан започват нови разкопки и се очаква на бял свят да излязат още поне 1400 тухлени скулптури на войни.

Разкопките са започнали в края на април и в момента се разкрива участък с площ 2000 квадратни метра в центъра на гробницата на император Цин Шъхуанди.

В новите парцели, които предстои да бъдат разкопани, археолозите се надяват да открият около 1400 теракотени воини, а вероятно и около 90 колесници. Според специалистите много добре са се запазили цветовете на боите, с които са били оцветени скулптурите.

Предполагаемият брой на статуите, които археолозите очакват да открият, е изчислен на база предишните разкопки – по плътността и разположението на воините във вече разкритите части.

На мястото на новите разкопки, което е каталогизирано като “траншея 2”, по-рано са открити няколко добре запазени статуи. На лицето на една от тях има следи от зелена боя.

Император Цин Шъхуанди (259–210 г. пр.н.е.) се смята за обединител и реформатор на древен Китай. Той въвежда единното законодателство, уеднаквява писмеността, паричните единици и мерките и теглилките. По негово време завършва строежа на Великата китайска стена.

Теракотената армия е открита случайно през 1974 година. Група селяни попадат на останките докато копаят кладенец. Около 8 хиляди воини, колесници с впрегнати коне от теракота, е трябвало да съпровождат императора в задгробния живот. Предполага се, че строителството на гробницата на Първия император е продължило повече от 30 години. Съоръжението е градено от повече от 700 000 работници.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...