16 юли 2018 г.


При разкопки в дрения некропол Сакара, намиращ се южно от Кайро, археолози откриха специализирана работилница за балсамиране. За новата находка съобщи пред журналисти министърът по въпросите на античността и паметниците на културата на Египет Халед ел-Анани.

"Екип от египетски и немски специалисти откри работилница, в която древните египтяни са балсамирали високопоставени особи от епохата на фараоните", заяви той.

В работилницата, която е открита на дълбочина 30 метра под земята, са съхранени редица специални хирургични инструменти и съдове, съдържащи останки от използвани при мумифицирането вещества. "Учените започнаха да изследват химичния състав на тези вещества и останки от масла, които в древността били смятани за секретни", допълни министърът.

Работилницата датира отпреди около 2500 години.


Освен нея, екипът е открил в същия район некропол, в който са съхранени редица древни артефакти. Ел-Анани отбелязва, че специалистите са попаднали на 5 запечатани каменни саркофага. "Досега е повдигнат единствено капакът на един от саркофазите, в който има мумия и златни предмети", заявяа в заключение министърът.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...