27 октомври 2017 г.


В Швейцария археолози са открили голям мегалит, за който смятат, че е част от сакрално място за поклонения. Каменният монолит датира от ранната бронзова епоха.

Менхирът*, както смятат археолозите, е открит по време на разкопки на селище от ранната бронзова епоха, намиращо се край съвременното село Брейтнашер, на юг от столицата Берн. Овалният пясъчник е с височина от два метра, диаметър около 1,3 метра и тежи около два-три тона. Единият му край се стеснява, образувайки нещо като заоблен коничен връх.

Археолозите смятат, че възрастта на менхира е между 4 и 5000 години. По следите в почвата може да се предположи, че някога камъкът е стоял изправен, като не е изключена възможността да е само един от няколко монолити, подредени в структура, подобна на Стоунхендж.

На археологическия обект експертите са открили останките от град от ранната бронзова епоха – датиращ отпреди около 3500 години. Това са предварителни оценки, направени по време на превантивни разкопки на терен, на който ще бъде изграден нов жилищен комплекс.

Първите предположения на археолозите, относно менхира са, че или е пренесен от друго място, или – изхождайки от близостта му до останките от  древното селище – поселението е възникнало на това място, заради сакралния монолит.

Менхирът е един от едва 15-те подобни на него, откривани до този момент на територията на Швейцария. Археолозите са много ентусиазирани от находката, тъй като много малко е известно за хората, населявали района по онова време.


В съобщение на отдела по археология към кантона Берн се казва: „До момента на територията на Швейцария са открити само 15 изолирани менхира. Те обикновено представляват прости каменни блокове с височина между един и четири метра. Най-добър пример за менхир на територията на кантона Берн е откритият край езрото Биел. Новото откритие може да се оцени като събитие от голяма важност“.

Предстои обаче археолозите да потвърдят, че наистина се касае за менхир, като за целта огледат околността за други каменни блокове с подобни маркировки по тях.

„Находката може да се окаже още по-значима, защото с изключение на няколкото изолирани находки, все още малко се знае за поселенията от бронзовата епоха, съществували около територията, където се намира съвременния град Берн“.

------------
* менхир се наричат продълговати каменни блокове, забити самостоятелно или образуващи дълги алеи. Вероятно са свързани с култа към мъртвите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...