9 юли 2018 г.


В Перу археолози откриха обширен погребален комплекс в каменна пирамида на инките. Находката е направена в крайбрежна пустинна местност, далеч от сърцевината на империята на инките, разположена в Андите.




До момента археолозите, работещи на обекта Тукуме, са открили две дузини пещерни гробници. Човешките останки и керамиката, традиционна за културата на инките в погребенията са добре запазени, казва пред Ройтерс ръководителят на разкопките Хосе Мануел Ескудеро. Находката е още едно припомняне на факта, колко обширна е територията под властта на инките: от Тихоокеанското крайбрежие до високите Анди, чрез мрежа от поддържани пътища и данъчна система, базирана на полагането на труд, Империята на инките е властвала над голяма площ, преди пристигането на испанските конкистадори през XVI век.



Археологическият обект Тукуме се намира на около 600 километра северно от перуанската столица Лима. Смята се, че първи на това място през XII век се заселват хора от народа ламбайеке. По-късно те попадат под властта на крайбрежната империя Чиму – последната, останала най-дълго време независима от инките, но в крайна смета и тя е покорена преди около 500 години.


„Тази територия е била използвана отново и отново. Изглежда, че всяка следваща култура просто е установявала, че теренът е подходящ за да се възползва от него“, казва Ескудеро. Той подчертава, че все още археолозите не са открили следи, които да сочат, че територията е преминавала от една власт към друга вследствие на военни действия.



В пет от погребенията са открити останките на мъже, държащи в ръка черупки от мекотелите спондилус. В доколумбовата епоха тези черупки са използвани в ритуалите на местните народи.


За друга гробница пък, археолозите предполагат, че е подготвена за представител от местния елит. Тялото му е погребано върху легло от керамични плочи и е внимателно завито. „Погребаният е повит с 4 савана, един от които е подплатен. По този начин не са погребвани обикновените членове на общността“, подчертава Ескудеро.



Ръководителят на разкопките казва в заключение, че се надява новите открития да им донесат информация за т.нар. Пирамида на Пчелите, където са открити гробниците. Пирамидата е една от няколкото каменни пирамидални структури в Тукуме. „Пирамидата на Пчелите трябва да е била особено важна, след като са налице толкова погребения в нея“, подчертава Ескудеро.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...