23 юни 2018 г.


Древен обект, датиращ от петото хилядолетие преди новата ера, е открит в пристанищен град в провинция Бушер, южен Иран.

Според генералния директор на отдела за културно наследство, занаяти и туризъм в провинция Бушер, Насър Амирзаде, „обектът е открит в местността Тахамачи, намираща се на три километра западно от село Амери, близо до пристанищния град Бандар Дейлам“. Находката потвърждава, че в района е съществувала древна цивилизация, подчертава Амиразаде.

Информация за открити от местни жители чакълести структури е подадена към Отдела за културното наследство от службите за сигурност на пристанището в Дейлам. На място веднага е изпратен екип от експерти.

„Археологическият обект се намира сред огромно поле, близо до село Шах Абдула. Сред равнинния пейзаж се намират няколко хълмисти структури, издигащи се на височина 5-6 метра над повърхността. Сред тях отчетливо се виждат следи от исторически и културни обекти“, цитира думите на Амирзаде агенция IRNA.


Насър Амирзаде отбелязва още, че сред артефактите, открити на хълмистите структури, има керамика с геометрични мотиви, изпълнени в тъмнозелен и черен цвят. „В допълнение към керамиката, открити са и каменни сечива и кости“,  добавя той.

„Имайки предвид първоначалните находки в района, които са открити в пристанищния град Дейлам, може да се предположи, че новият обект се отнася към V-тото хилядолетие пр.н.е., което е исторически много важно за крайбрежието на Персийския залив“.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...