22 май 2018 г.


Властите в Индия твърдят, че в щата Керала в югозападната част на страната, девет човека са починали, след като са били заразени с вируса на болестта Нипа. Това е много опасен вирус, според класификациите на Световната здравна организация (СЗО). За него няма разработени ваксини и около 70% от случаите на зараза са с летален изход. При трима от починалите лабораторните анализи са потвърдили Нипа. Другите шест проби все още се проверяват. Други 25 души със симптоми на заболяването са приети в болница в град Кожикод.

Вирусът на болестта Нипа (NIV) е начело на списъка с десетте най-опасни инфекциозни заболявания, за които СЗО смята, че е най-вероятно да се развият до епидемии в големи мащаби.

Министърът на здравеопазването в щата Керала Раджив Седанандан разказва пред ВВС, че медицинска сестра, която се е грижила за пациентите с диагностициран Нипа, също е починала. „Взехме кръвни проби от предполагаемите жертви на вируса и ги изпратихме в Националния институт по вирусология в Пуна. Засега имаме потвърждение, че Нипа е причина за три от смъртните случаи. Опитваме се да не позволим на болестта да се разпространи, тъй като лечението ѝ се свежда само до поддържащи терапевтични мерки“.

В природата вируса се пренася от летящите лисици – близки роднини на прилепите, които обаче се хранят с плодове. Местни представители на административните органи са съобщили, че в домовете на починалите от инфекцията са открили плодове манго, нахапани от летящи лисици.



Вирусът на болестта Нипа е наскоро открита инфекциозна болест, която се предава на човек от животни. Преносители на заболяването са плодоядни прилепи, които наричат летящи лисици. За пръв път инфекцията е регистрирана през 1999 година. Заразени се оказват фермери от Малайзия и Сингапур, отглеждащи свине. Съобщенията са за 300 заболели, като над 100 почиват. За да предотвратят епидемията, властите прибягват до умъртвяване на над милион свине. Това нанася значителни щети на икономиката на Малайзия.

За да се избегне заразяване с Нипа е достатъчно да се избягват контакти с болни свине и плодоядни прилепи, както и да не се пие суров палмов сок. Симптомите на заболяването са висока температура, главоболие, сънливост, проблеми с дихателните пътища, дезориентация. Заразените изпадат в кома денонощие или две след развиване на инфекцията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...