22 май 2018 г.

снимка: Стивън Хагърти
Американски геолог е открил растение, което точно показва къде под почвата се крият кимберлитови тръби. За това се разказва в статия на списание Economic Geology.

Кимберлитовите тръби са вертикални геоложки тела, които се образуват при преминаването на газове през земната кора – нещо като древни вулкани с разрушена подземна част. До 90 процента от диамантите в земната кора се намират в кимберлитови тръби. Жителите на Западна Африка промиват речни отлагания, за да открият редките диаманти, попаднали на повърхността. Но систематичното търсене на кимберлитови тръби в гъстите джунгли на този регион засега е невъзможна задача.

Стивън Хагърти се занимава с геоложки проучвания в Либерия от 70-те години на миналия век. Разузнаването му в търсене на кимберлитови тръби се състои в търсене на минерали, сочещи наличието на кимберлит. Пробите си взема с помощта на прът от гофрирана арматурна стомана. През 2013 година ученият открива кимберлитова тръба с дължина 500 и ширина от 50 метра, от която вече са добити четири диаманта.



Хагърти обръща внимание на своеобразно растение, което се среща само в почвата над кимберлитовата тръба. Разположените над почвата корени на растението напомнят на мангровите растения, а дългите му листа се използват от местните за да покриват покривите на жилищата си. Хагърти се свързва с ботаници от Великобритания и САЩ, които определят, че растението е Pandanus candelabrum — представител на слабо изученото семейство пандануси, което се среща по цялата територия от Камерун до Сенегал .

Геологът открива същото растение над още една кимберлитова тръба. Предположението му е, че то се е приспособило да вирее над кимберлитовите почви, които са богати на магнезий, калий и фосфор – естествени торове. В момента Хагърти разработва метод, чрез който да се разпознава на спътникови снимки къде расте Pandanus candelabrum.

За страните от Западна Африка, които пострадаха след много продължителни войни, а през последните години и от епидемията от Ебола, добивът на диаманти от кимберлитови тръби може да се окаже важен източник на валутни постъпления, Като същевременно се нанасят минимални вреди на околната среда. “Течните промишлени отпадъци от кимберлит са не по-токсични от градинската тор, която ползваме”, подчертава ученият. Не на последно място Pandanus candelabrum може да се окаже ценен за геолозите в Бразилия, където климатичните условия са сходни със западноафриканските. Много е вероятно в бразилските джунгли кимберлитовите находища също да са “скрити” под това растение.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...