29 май 2018 г.


В южна Италия е открита черна мура, която поставя нова рекордна възраст за дърво: тя е на поне 1230 години.

Международен екип учени провежда изследване на растителните видове в Националния парк Полино (ит. Parco nazionale del Pollino). Това е резерват, заемащ територии в провинциите Козенца, Матера и Потенца. Простира се на площ от 1820 км² и е най-големият в Италия природен парк. Там може да се видят обикновена ела, европейски бук, черен бор, обикновен тис и много други дървесни видове, но символ на парка е черната мура (лат. Pínus heldréichii), защото Полино е едно от последните места на Апенините, където расте това дърво.

Черните мури растат бавно, студоустойчиви са и не се страхуват от по-продължителни периоди на засушаване. Затова сред тях се срещат много дълголетници. От друга страна, проучването на стари дървета дава възможност да се сдобием с много информация за промените на климата на планетата в минали епохи.

Когато на един скалист склон забелязват подобно дърво, учените решават да определят възрастта му. Това обаче се оказва сложна задача, защото централната част на мурата, която би следвало да съдържа най-древните пръстени от първите години на живота на дървото, е изгнила и се е превърнала в прах. „Най-малко 20 сантиметра от дървесината, която би била ценен източник на информация за онези далечни времена, просто я нямаше. Подобно нещо не бяхме виждали досега“, казват учените.


Освен ствола обаче, годишни кръгове има и по корените, но те може да са се развили с различна скорост. Затова, за да се сдобият с липсващата им информация, експертите прибягват до радиовъглероден анализ. Оказва се, че черната мура е на възраст най-малко 1230 години, като при това дървото продължава да расте.
Забележим скок в растежа се е случил през последните десетилетия, защото експертите установяват, че стволът се е сдобил с нови, достатъчно големи годишни кръгове.




Откритието е нагледна демонстрация за устойчивостта на някои представители на флората спрямо екстремални промени в климата.
1230-годишната черна мура е започнала живота си в много по-студен период, а след това се е адаптирала към по-високите температури и дори към продължителни засушавания.


През месец август 2017 година беше съобщено, че във високопланинска област на северна Гърция друг екип учени откри отново черна мура на възраст от 1075 години. Тогава тя оглави списъка с най-стари единични дървета в Европа. Сега 1230-годишната черна мура от парка Полино в Италия, която учените условно са нарекли Италус, се превръща в единичното дърво-рекордьор по продължителност на живота.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...