25 август 2017 г.


За черна мура (Pinus heldreichii), растяща във високопланинска област на северна Гърция е потвърдено чрез метода на дендрохронологията, че е на възраст най-малко 1075 години. Това прави мурата най-старото известно към момента в Европа единично дърво. Хилядолетното дърво е открито от екип учени от университета в Стокхолм (Швеция), университета в Майнц (Германия) и университета на Аризона (САЩ).

“Забележително е, че този огромен, сложен жив организъм е оцелял толкова дълго време в такива неблагоприятни условия, при това на територия, на която човек се е заселил преди повече от 3000 години”, казва Паул Крушич от университета в Стокхолм, който ръководи експедицията, открила хилядолетното дърво. Тази черна мура е едно от около дузината хилядолетни дървета, растящи в граничната горска зона по високите склонове на планинската верига Пинд.

“Преди много години прочетох за тази интересна гора в Гърция. Екипът ни се опитва да създаде дългопериодична хронологична история на климатичните условия, затова откриването на такива живи вековни дървета е важно за работата ни. За да установим възрастта на дървото вземаме проба от ствола му – от външната страна към центъра му. Пробата от това дърво е с дължина от един метър и преброихме 1075 годишни пръстена”, обяснява Крушич.

Учените се надяват, че промените в дебелината на годишните кръгове от дървото-рекордьор, както и от намерените наблизо повалени през изминалите вековете, но все още останали на мястото си, ще им предоставят нужната информация за историята на климатичните условия в района и как се е променяла околната среда в течение на хилядолетията. Заради мястото на което е открито и поради възрастта му, учените са кръстили дървото-рекордьор с името “Адонис” – божеството в гръцкия пантеон, което олицетворява отмиращата и възраждащата се природа.

“В контекста на историята на Западната цивилизация, впечатляващо е на какви исторически събития е било свидетел това дърво: всичките империи, Византийската, Османската, всички хора, живеели в този район – дървото е било част от пейзажа в цялата тази хилядолетна история. Много неща са можели да го унищожат. Но за щастие, гората е на такова място, че е останала непокътната повече от хилядолетие”, казва Крушич.

Трябва да се направи уточнението, че “Адонис” е най-старото (към момента) единично растящо дърво, защото са известни други дървесни видове, чиято възраст надхвърля 3-4 и дори десетки хиляди години. Те обаче са от т.нар. колониален вид, а не самостоятелни индивиди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...