28 май 2018 г.


Подивелите котки нанасят огромни загуби на природата в Австралия. За да предпазят дивите животни от досадните котки, австралийските власти са изградили огромна ограда.

Агенцията за опазване на дивата природа в Австралия приключи проекта за изграждане на най-дългата в света ограда, която трябва да предпазва дивите животни в оградената територия от посегателствата на подивели котки. Еколозите изнасят ужасяващи данни: всеки ден подивели котки убиват над 3 милиона птици, земноводни и дребни бозайници. По тяхна вина, всяка минута загиват над 2000 различни представители на дивия животински свят.

Първите котки в Австралия са пренесени преди около 200 години от европейските заселници. Комфортните климатични условия и изобилието от храна са довели до там, че в момента на континента живеят над 20 милиона диви котки. В търсене на храна те ловуват не само мишки, но и животни от най-различни видове. За да възстановят екологичния баланс, властите в Австралия са разработили дългосрочна стратегия. Заедно с умъртвяване на котки, учените са изправени пред задачата да спасят от хищните котки видове, които вече са на границата на оцеляването. Особено засегната от проблема е централната част на Австралия. Там е изградена и оградата, която трябва да защитава територията от нахлуването на котки.


На първия етап е изградена ограда с дължина 44 километра, която защитава площ от 94 км². За строежа са използвани над 1600 километра тел и повече от 500 км мрежа. Следващият етап ще удължи оградата до 185 километра, а под защита ще се намират вече над 70 000 хектара. До края на годината цялата защитена територия ще бъде прочистена от котки и в резервата ще бъдат заселени коали, торбести бурсуци, нумбати и други австралийски животни от редки и застрашени видове.

Резерватът ще се използва и за опазване на растителни видове, застрашени от изчезване заради друг инвазивен за Австралия вид – зайците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...