7 януари 2018 г.


Сондата на NASA OSIRIS-REx, която в момента пътува за да прихване фрагмент от астероид, изпрати прекрасна снимка на Земята и Луната, заснети от голяма дистанция.

Снимката е направена на 2 октомври 2017 година, но космическата агенция на САЩ я прави публично достояние едва сега. В момента на заснемане Луната се намира на дистанция от около 390 000 километра от Земята.

Изображението е заснето от разстояние повече от 5 милиона километра от Земята, т.е. около 13 пъти по-голямо от това между нас и естествения ни спътник. Изображението е композитно и е съставено от заснетото в три различни диапазона на светлинния спектър. Луната е изсветлена, за да е по-видима на кадъра.

Сондата е изстреляна на 8 септември 2016 година, но за да достигне целта си първо прави едногодишно завъртане около Слънцето, преди отново да прелети край Земята, за да получи допълнителна скорост от гравитацията на планетата. На 22 септември 2017 година апаратът се сближава със Земята на дистанция от 17 000 километра, а десет дни по-късно е заснето това изображение.

Маневрата на сондата е придала нужната ѝ скорост, за да достигне Бену – астероидът, с който предстои да се срещне през август 2018 година. Срещата на двата обекта – небесното тяло и творението на човешката цивилизация - трябва да се състои на дистанция от около 320 милиона километра от Земята. Общо апаратът ще е изминал над 7,2 милиарда километра, преди да се срещне с астероида, обозначава в каталозите като 101955  Бену.

След това сондата трябва да „кацне“ на небесното тяло и ако всичко се развива по план, през юли 2020 година с помощта на роботизирана ръка трябва да вземе проби от повърхността. През март 2021 година апаратът трябва да поеме обратния път към Земята, а през септември 2023 година взетите проби трябва да се върнат с капсула. Това ще е най-голямата проба от космически обект, върната на Земята след мисиите на корабите „Аполо“, донесли образци от Луната. Учените се надяват, че тази проба би ни разказала повече за произхода на живота на планетата ни.

Изображението не е първото, което ни показва Земята и Луната, заснети от дълбокия космос. И други космически апарати са заснели подобни, чрез които можем да видим как изглежда нашия свят и неговата луна.

Изображението, заснето от "Галилео" през 1992 година
През 1992 година, например, сондата „Галилео“ заснема подобен кадър, докато пътува към Юпитер. През 2011 година апаратът MESSENGER прави снимка на Земята и Луната от орбита край Меркурий. Пак през същата година сондата „Юнона“ на път за Юпитер улавя в един кадър планетата ни и спътника ѝ.

Земята и Луната, заснети от MESSENGER от орбитата на Меркурий

Снимка на Земята и Луната, направена от сондата "Юнона" през 2011 година

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...