3 януари 2018 г.


Историята на предците на човешката раса ни връща около 7-10 милиона години назад във времето. Появата на съвременния човек обаче ще ни отведе едва на 200 000 години назад. Една малка част от тези първи представители на вида Homo sapiens напускат пределите на Африка и тръгват по широкия свят. Това се случва в периода отпреди 100 000 - 70 000 години. Но същинския прогрес на модерния човек започва преди около 50 000 години. Едва тогава човешките същества започват не просто да се борят за оцеляването си, а да се адаптират към средата чрез средствата на речта и първите признаци на култура. През цялото това време, преди да започнем да се занимаваме със земеделие, числеността на вида ни вероятно никога не е преминавала границата от 1 милион.

Отглеждането на зърнени култури поставя началото на растежа в числеността на популацията ни. Преди около 13 500 години в земите на съвременен Китай човек се научава да отглежда ориз; около 2 хилядолетия по-късно неолитните "културни революционери" в Леванта стават първите земеделци, усвоили и други зърнени култури. Постепенно броят на човешките същества на планетата расте и така около началото на новата ера  - според изчисленията на специалисти по антропология и история - Земята е населявана от около 170 милиона човешки същества.

Експерти от американския Музей по естествена история са създали анимация, в която точно точката на началото на новата ера (1:00 минута от видеото), е избрана за детайлното отразяване на промените, белязали бурното развитие на цивилизацията ни. Анимацията се опитва в сбит вид да представи факторите, които през последните 2000 години са способствали нарастването на популацията и онези, които са ни връщали назад развитието.

Интересно е да се отбележи, че въпреки доминирането на разпрострели се на огромни територии империи като Римската в Европа, Хан в Китай и Гупта в Индия, човешката популация остава относително статична до около 600 година, като числеността ѝ се движи около отметката от 180 милиона. До 1000 година числеността постепенно нараства, достигайки 260 милиона души. Тези 4 века са белязани от значими събития като разцвета на империята на Маите, изобретяването на барута, появата и бързото развитие на исляма,  ужасът, който дребната шарка сее в Япония.

Нарастването на броя на хората по света се ускорява, достигайки до отметката от 380 милиона, докато на историческата сцена през XIII век не се появяват монголите. Последвалите събития в геополитически план бележат период на номадски нашествия в Европа и застой на числеността на популацията, населяваща Стария континент и някои части на Азия. Към това се добавя - за щастие достатъчно рядко - унищожителната сила на Черната смърт (чумата), която само за кратко време успява да стопи с милиони темповете на разрастване на човешките същества. В анимацията пораженията, нанесени от чумата към XIV век, са представени с "умерените" оценки, според които населението намалява с около 30 милиона души. Но много източници говорят за далеч по-значими щети от пандемията, като се цитират ужасяващите 75 милиона смъртни случаи вследствие а чумата.

Така или иначе, за пореден път през XV век човешката популация отново бележи ръст в световен мащаб. Този път тласък в развитието и нарастване на темповете на увеличаване на населението дават такива събития като откриването на Америките от една страна и дори по-жестоките епизоди на трансатлантическа търговия с роби. И все пак, едва в началото на XIX век се случват събитията, изиграли решаваща роля за бурното нарастване на населението. Началото на индустриалната революция и новите разбирания в медицината, са двата ключови фактора, довели до бързото разрастване на популацията и достигането на численост от 1 милиард души. От този момент темпото, с което нараства броят на населението на Земята, запазва високите си стойности, въпреки опустошителните събития като Световните войни, например.

Анимацията на практика нагледно показва, как на човечеството са му били необходими близо 200 000 години, за да достигне популацията до 1 милиард, и как само за последните 200 години броят на хората по света надхвърля вече 7 милиарда.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...