29 януари 2018 г.


Археолози съобщават за интересна находка: праисторически „пастел“, за който учените предполагат, че е използван за рисуване върху животински кожи преди 10 000 години. „Пастелът“ е с дължина от едва 22 милиметра. Открит е близо до място, където някога е имало древно езеро, което сега е покрито с торф. Местността се намира до Скарбъроу, Северен Йоркшър, съобщава ВВС.

Още едно камъче от охра  е открито на друго място, за което се предполага, че е било на отсрещния бряг на праисторическото езеро. Районът се намира в близост до един от най-известните мезолитни обекти в Европа - Стар Карр.

Археолози от Университета в Йорк са попаднали на находките в Шамър Карр и Фликстън хаус. Проучването им е извършено в сътрудничество на катедрите по археология и физика. Чрез използването на съвременните технологии, експертите са успели да определят точния състав на артефактите.


Камъчето от охра – пигмент, получен от смесването на глина и пясък – има силно изпъкнала повърхност, която вероятно чрез силно стъргане е използвана, за да се получи пудра от червен прах.

Учените обясняват, че околността на Фликстън е играла ключова роля през мезолита, а „пастелът“ и камъчето от охра свидетелстват как хората през онази епоха са взаимодействали с околната среда. Водещият автор в изследването д-р Анди Нейъм смята, че новите открития позволяват по-добре да се вникне в ежедневието на човешките общности през мезолита. „Възможно е артефактите да са използвани в артистични дейности, като например оцветяване на животински кожи или за декоративни древни произведения на изкуството“, цитира думите му ВВС. „Цветовете са играели много важна роля в живота на обществата от ловци-събирачи, а тези пигментни камъни са способни да ви дадат боя с много наситен червен цвят“.


Той добавя: „Единият от новооткритите артефакти много наподобява съвременните пастели: върхът му е с няколко стени и е ясно, че е трансформиран, като от заоблената му първоначално форма е стигнал до наистина заострен край, а това предполага, че е бил редовно използван“.

Сред предишните находки, на които са се натъкнали учените в района на Фликстън са огърлица и над 30 украшения за глава, изработени от еленови рога.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...