28 януари 2018 г.


Учени от университета в Албърта, Канада, съобщават пред CBCNews, че с помощта на изкуствения интелект са успели да разшифроват началото на ръкописа на Войнич.
По думите на един от изследователите в екипа, занимавал се с разшифроването – Грег Кондрак, първо са се насочили към установяване на това, на какъв език е написан загадъчния манускрипт. За целта учените са взели Декларацията за правата на човек, която е преведена на 380 езика. С помощта на статистически методики, са успели да създадат алгоритъм, който разпознава езика на документа с точност до 97 процента. Прилагайки същия алгоритъм спрямо ръкописа на Войнич, учените са установили, че съчинението е писано на иврит.

Експертите обаче са установили, че авторът на ръкописа е използвал шифър, като е променил реда на буквите в думите, а освен това е изключил всички гласни.

Така, според изводите от компютърния алгоритъм, първото изречение от артефакта гласи следното: „Тя даде съвети на свещеника, стопанина на дома, на мен и на хората“.

Първите 72 думи, според експертите, вероятно се отнасят към растителната фармакология; в този пасаж от текста се срещат термини като „фермер“, „светлина“, „въздух“ и „огън“.

Кондрак подчертава, че макар изкуственият интелект да е свършил огромна част от работата, без намесата на човек разшифроването е невъзможно – само човешкият интелект е способен да разбере синтаксиса и смисловите връзки между думите. И по-конкретно – необходими са експертните познания на специалисти по иврит, история и криптография.

Ръкописът на Войнич е особен средновековен труд, писан през XV век от неизвестни автори. Изследователите се опитват да го разчетат вече няколко столетия, но езикът на манускрипта до момента не се поддава на идентификация. Артефактът е открит от антикваря Вилфрид Войнич в старинния южноевропейски замък Вила Мандрагоне. Едва наскоро испанско издателство получи правата да издаде ограничен брой копия на ръкописа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...