22 декември 2017 г.


Екип археолози от Университета в Осака и Института по история и археология към Монголската Академия на науките е открил руините на уникален паметник, заобиколен от 14 големи каменни колони с гравирани надписи с тюркски руни. Находката е направена в степите на платото Донгоин в източната част на Монголия. Екипът е работил по разкопките на паметника в продължение на три години – от 2015 до 2017 година.

Експертите започват изследването си през месец май 2015 година и в началото са убедени, че надписи с тюркско руническо писмо може да се видят само в степта в западната част на Улан Батор – столицата на Монголия. Но екипът, провел разкопките под ръководството на професор Такаши Осава от Университета в Осака, открива 12 нови надписа на мястото на находката. Тези надписи, както и конфигурацията на каменния паметник, дават информация за властовите връзки в Източна Монголия през Средновековието. 

Изображение, заснето с дрон, на разкопките на паметника
Основна характеристика на паметника е начинът, по който е структуриран; в средата се намира каменен саркофаг, в който вероятно е поставен починал човек, а саркофагът е заобиколен от 14 каменни колони с надписи. Над 100 са изсечените върху камъка тамги (писмени знаци) от древните тюркски племена.

Находката е сред най-големите от тюркски надписи, намирани досега на територията на Монголия. Радиовъглеродното датиране на фрагменти от калцинирани въглища, овча вълна и кости, открити при разкопките край саркофага, сочат, че уникалният паметник е изграден през VIII век – късния период на Западнотюркския хаганат.

Професор Такаши Осава е разчел надписите и установява, че погребаният на това място и почетен с надписа е Ягбу (или йабгу) – титла, носена от втория по знатност след хагана в държавната йерархия на хаганата - по време на управлението на Билге каган (716-734 г.) – един от най-прочутите владетели на хаганата.

Илюстрация, пресъздаваща древен ритуал, извършван около паметника (рисунката е на бившия директор на Националния исторически музей на Монголия, 2016 г.) [Osaka University]

Установено е още, че ябгу е бил Толис Шад (Владетел на изтока), военен предводител и най-висш служител в административния апарат в източна Монголия по време на царуването на синовете на Билге каган и последвалата в периода 734-741 година гражданска война.

Находката подсказва, че степта  на платото Донгоин, където се намират останките на уникалния паметник, е била център на източната част на древния тюркски хаганат, чието местоположение оставаше неизвестно, въпреки наличието на доста писмени източници от периода – не се упоменава нито в китайски, нито в тюркските текстове.

Местоположението на находката

Така този паметник може да даде информация за сложните властови взаимоотношения между владетелите в източната част на Тюркския хаганат; териториите, които са им били подвластни, както и политическите и военни взаимоотношения с монголските племена, като например, хидани (или кидани, китаи), кумоси (или татаби) и татари. 
Освен това, начинът, по който са подредени каменните стълбове на платото, ще даде важна информация по отношение на религиозните схващания и мирогледа на древните номади.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...