22 декември 2018 г.


Две хиляди години след като е прогонен от Рим, античният поет Овидий беше реабилитиран, заради незаслуженото наказание, наложено му от един от най-могъщите мъже – император Октавиан Август.

Градският съвет на Рим единодушно одобри предложение „за поправяне на сериозна грешка“, допусната спрямо Публий Овидий Назон, най-известен с „Метаморфози“ и „Любовно изкуство“ („Ars Amatoria“). През 8 година, когато завършва работата си по „Метаморфози“, Овидий е изпратен в изгнание от император Август. Заточен е в гр. Томи, който се намира на Черно море, на границата на империята в провинция Понта (на територията на днешна Румъния).

Причините, довели до изгнанието му, си остават една от големите загадки, тъй като не са оцелели никакви писмени източници от онова време, в които да са описани подробностите за този акт; историците разполагат само с онова, което самият Овидий е описал по случая.

Античният поет приема, че е прогонен заради "carmen et error", или „поема и грешка“ – поемата е „Ars Amatoria“, провокативна творба, която в пародиен стил на дидактическата поезия, претендира да е ръководство за намиране и съблазняване на жени в Рим. Вероятно това е подразнило Август, който съвсем малко по-рано прокарва редица закони срещу прелюбодейството и аморалното поведение. Първият император на Рим е пословично познат със строгите си консервативни възгледи за брака и семейните ценности.



Скандал в сената
"Самата поема не подтиква пряко към прелюбодеяния, но „лети доста близо до огъня“, казва пред AFP Ребека Армстронг от факултета по класически науки в Оксфордския университет. „Тя обаче определено е написана в тон, неприличен спрямо традиционните морални нагласи, както и спрямо императора и семейството му. Например, Овидий препоръчва няколко от обществените паметници, издигнати от Август, като отлични места, където да бъдат „сваляни“ момичета“, обяснява Ребека Армстронг.

Малко вероятно е обаче, само поемата „Любовно изкуство“ да е разгневила дотолкова Август, че да прокуди Овидий, още повече, че поемата е издадена няколко години, преди поета да бъде пратен в изгнание. Но експертите смятат, че императорът е бил достатъчно подразнен, а мистериозната „грешка“, за която говори Овидий, просто е била капката, преляла чашата на търпението му.

„Много често се изказва предположението, че „грешката“ на Овидий може да е свързана със скандала, избухнал около дъщерята на Август, Юлия, която през 8 година е изпратена в заточение, след разкриването на прелюбодейската ѝ връзка с римски сенатор“, обяснява Армстронг.

Античният поет ненавижда „дивата граница“ на Томи и не спира да моли да му бъде позволено да се върне в Рим. Молбите му остават напразни.



Овидий не си помага много, като частично се извинява за „Ars Amatoria“ в поемата „Tristia II“ („Скръбни елегии“), но „дава ясно да се разбере, че смята Август за невеж читател на поезия и за човек, който просто не може да разбере шегата. Интересна стратегия, когато се надяваш да ти бъде простено и да ти позволят да се върнеш от изгнание“, коментира Армстронг.

Решението за реабилитирането на Овидий идва 2000 години след смъртта на поета през 17 година. Той не е единственият виден майстор на словото, на когото Италия поднася извиненията си в последно време: през 2008 година Флоренция поиска „да ѝ бъде простено“ заради преследванията, на които е подложен Данте. Средновековният поет е принуден да бяга от родния си град и да прекара дълги години в изгнание, след като е осъден на смърт заради политическите си убеждения.

Ребека Армстронг казва, че според нея Овидий „би бил доволен“ от решението от миналата седмица на Градския съвет на Рим, но най-вече „би останал поласкан от факта, че хората все още знаят кой е бил той и след толкова години все още се възхищават от поезията му“.



Реабилитирането му обаче, може да се окаже не просто „прошка заради арогантното ръководство за запознанства“, а една от най-големите „закачки“ в историята. Много критици не приемат тази теза, но „на база наличието на толкова малко доказателства в подкрепа на изгнанието му, някои експерти твърдят, че Овидий всъщност никога не е бил прогонван от Рим, а изгнаническата му поезия е по-скоро експериментална литература“, казва в заключение Ребека Армстронг пред AFP.

2 коментара:

  1. Защо триете коментара ми, който коректно ви поправя в невярното!!! Август изгонва дъщеря си Юлия за неморално поведение, а не внучката си. И пак ще го напиша, и да го изстриете!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Aetati tuae, mi criticus, noli in hac re indulgere et nimium indignari quemquam esse, qui de me male loquatur; satis est enim, si hoc habemus ne quis nobis male facere possit"

      Sapienti sat!

      Изтриване

Може да ви е интересно...