23 декември 2018 г.

Разкопките на Яма №3
В централната китайска провинция Хънан археолози разкопават 2400-годишна яма с останки на коне и колесници. Разкопките са в близост до гробница, за която се предполага, че е принадлежала на знатен човек, а артефактите в ямата са му принадлежали приживе.

Яма №3 е част от клъстерни гробници, принадлежали на благородни родове от царство Чжън – васално царство от епохата „Пролети - Есени“ (770-476 г. пр.н.е.) и периода на Воюващите царства (475-221 г. пр.н.е.). Гробниците се намират в близост до съвременния град Сиджън.  От месец февруари до сега в яма №3 археолозите са открили останките от 4 колесници и 90 конски скелета. Тя е най-голямата от трите, открити до момента в клъстера от погребения.

Разкопките на Яма №3
Ръководителят на разкопките, Ма Джункай от местния отдел за културно наследство и институт по археология предполага, че общият брой на погребаните в ямата коне може да надхвърли 100. „Основната гробница е била разграбена, а и не са се запазили писмени сведения, много е трудно да се определи кой е бил погребания“, обяснява Ма. Той добавя, че съдейки по размерите и детайлите от артефактите, вероятно погребалното съоръжение е било предназначено за високопоставен управител на царство Чжън, живял в късния период на епохата „Пролети - Есени“ от китайската история.Изглед към Яма №1 от разкопките край Сичжън 
В изкопа са открити и бронзови артефакти, които предоставят важна информация за технологиите, производството, социалния статут и погребалните практики от периода. Ма смята, че колесниците са били предназначени за ежедневна употреба от погребаният господар и неговата съпруга.

Една от колесниците е значително по-голяма и по-екстравагантна. Дълга е 2,56 метра и широка 1,66 метра, като е оборудвана с платнище за защита от дъжд и слънце. Украсена е с бронзови и изработени от кост детайли.

Разкопките на Яма №3
Ли Хончан, директор на туристическия обект, пресъздаващ историята на царство Чжън, казва пред агенция Синхуа, че в онези далечни времена погребалната практика е била първо да бъдат умъртвени конете, а след като бъдат положени в яма до гробницата на господаря им, върху тях да се поставят разглобени колесниците, които е ползвал.Разкопките се провеждат на територия от около 20 хектара. До сега са открити 18 големи ями с погребани в тях останки на коне и колесници, както и над 3000 отделни погребения.
-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...