28 декември 2017 г.


Археолозите са убедени, че архитектурната структура, която са открили по време на втория сезон на разкопки на хълма Надали Бейг в Западен Иран, датира от V-тото хилядолетие преди новата ера.

Изследователският Институт по културното наследство на Иран, занаятите и туризма цитира думите на Ханан Бахранипур – ръководител на екипа, провеждащ разкопките, който обяснява, че могилата Надали Бейг се намира на югозапад от Сонкор в провинция Керманшах, близо до река Джаминшах.
„След изграждането на язовир нагоре по течението на река Джаминшах, могилата е заплашена от унищожение“, казва още Бахранипур.

„Миналата година и до март месец 2017 година започна първият етап на сондиране и проучване. Целта беше да се идентифицират културните слоеве и последователности. В резултат на тези предварителни работи стана ясно, че обектът се отнася към медната и среднокаменната епоха и двата периода „Ше габи“ и „Далма“ от петото хилядолетие преди новата ера“, добавя експертът.

През втория сезон, на място са проведени разкопки, за да се идентифицира архитектурната структура. Разкопана е траншея с размери 10 на 8 метра в югозападната част на могилата. „До този момент изследването позволи да се идентифицират няколко етапа на строителство. Открихме останки от жилищни помещения, свързани с ежедневни дейности от бита, както и значителен брой керамични фрагменти от медната и среднокаменната епоха, отнасящи се към петото хилядолетие преди новата ера“, отбелязва в заключение Ханан Бахранипур пред iran-dayli.com.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...