11 декември 2017 г.


С помощта на дънни сеизмографи, геофизици са регистрирали акустични аномалии, предизвикани от свободните колебания на океанското дъно. Чуваемостта им се оказва десет пъти под прага, който може да възприеме човешкото ухо.

Подобен феномен за пръв път е регистриран през 1998 година, но до този момент остава неясна причината за възникването му. Специалистите подчертават, че „шума“ се наблюдава дори при нулева сеизмична активност.

Новите данни са получени от екип учени от Франция и Германия, воден от Марта Дин от Парижкия институт по физика на Земята. Геофизиците са проучвали колебанията на дъното на Индийския океан в две точки на дълбочина от 4540 и 4260 метра и са регистрирали постоянни звукови вълни с честота 2,9 до 4,5 милихерца.

В изследването си учените предлагат няколко хипотези, чрез които частично се обяснява феномена. Едната гласи, че „шума“ може да възниква заради акустичен резонанс между атмосферата и земната кора, или пък да се дължи на взаимодействието между твърдата повърхност и океанските вълни.

Резултатите от изследването екипът е публикувал в списание Geophysical Research Letters.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...