14 октомври 2017 г.


Докато подготвят експонати за изложба, посветена на викингите, шведски историци откриват по останките от древните дрехи ислямски надписи. И по-рано археолози са откривали доказателства за наличието на връзки между викинги и мюсюлмани, но засега няма еднозначно обяснение на този феномен.

Историци, изучаващи епохата на викингите, намират артефакти от тях в най-различни кътчета по света. И в това няма нищо чудно, защото тези смели воини са пътували по цял свят, връщайки се у дома са богата плячка. Неочаквано откритие става наличието на тесни връзки между викингите и мюсюлманския свят.

През 1904 година в норвежката провинция Вестфол е открита т.нар. Осебергска ладия, в която е намерен огромен товар от коприна. Тази материя, много разпространена на Изток, не може практически да се използва в студените земи на Скандинавия. Попадайки в студените земи, коприната се е превърнала в символ на лукса и се е използвала много рядко, най-вече за ушиване на погребални дрехи и савани.


Открити са такива погребения, в частност, недалеч от Стокхолм. Това дава на някои учени основанието да предполагат, че коприната може да е символизирала и симпатията на местните към идеите на исляма. В подкрепа на такова предположение и фактът, че тъканите са украсени с надписи и орнаменти в арабски стил. Но това остава само хипотеза. Друга версия обяснява, че погребението на момиче в красива, разкошна копринена дреха, е просто символ на принадлежността на рода на починалата към висшите слоеве на викингската общност.

Специалисти от Университета в Упсала, Швеция, докато подготвят изложба за историята на викингите, попълват знанията за връзките между скандинавците и мюсюлманите. Сред експонатите са и малки фрагменти от копринена тъкан, открити в древни погребения на територията на съвременна Швеция. Въпреки солидната възраст на тези артефакти – между 1100 и 1200 години – по тях се е запазил орнамент, извезан със сребърна нишка. В 10 от 100-те орнаменти археолозите успяват да разпознаят надписи, изпълнени с характерния за куфийския стил в калиграфията шрифт: в мотив с ширина половин сантиметър е вплетена думата „Аллах“, извезана в огледален образ.


Това, разбира се, в никакъв случай не е основание да се твърди, че масово викингите са приемали исляма. Пътувайки из далечни земи, тези сурови воини първоначално са търсели лесна плячка, по-късно – добри търговски сделки. Така са се запознавали с различните култури на много народи и религиозната атрибутика много вероятно е привлякла вниманието им със своята помпозност. Всъщност, има една важна подробност: не е известен точният произход на артефакта с арабските мотиви.

По-ранни изследвания на викингски погребения, след провеждане на ДНК-анализи, показват, че в няколко то тях са положени хора с персийски произход. В по-късните периоди от епохата на викингите подобен „международен обмен“ се е случвал все по-често; скандинавските воини са оставали в далечните земи на юг и на изток, а в суровите земи на север са се превръщали във втора родина за дошли от юг представители на други култури.

Така че, загадката с ислямските атрибути, откривани в погребения на викингите, не е разкрита окончателно. Наличните към момента находки и факти само свидетелстват, че между различните култури е съществувала някаква връзка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...